Cum se face painea de casa – reteta simpla pas cu pas

0

Cui nu-i e dor de mirosul painii de casa proaspat scoasa din cuptorul bunicii, acel cuptor pe lemne, din caramida, care statea mandru in curtea oamenilor gospodari?

Daca v-ati propus sa faceti singuri paine de casa pentru a renunta la cea din comert, venim in ajutorul vostru cu o reteta pas cu pas, care pe cat de simpla, pe atat de gustoasa. In cazul in care nu aveti o astfel de masina de facut paine, nu va faceti griji, reteta de mai jos este una simpla, usor de facut.

Aveti nevoie doar de faina, sare, zahar, ulei, drojdie si apa, ingrediente simple, care se gasesc cu siguranta in orice gospodarie. Aceasta este cea mai simpla paine de casa, cu rezultate garantate.

Ingrediente pentru painea de casa, reteta simpla

Ingredientele de mai jos sunt suficiente pentru a face 2-3 paini cu o greutate totala de 1.6 kg.

  • 1 kg faina
  • 650 ml apa calduta
  • 10 g de drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 2 lingurite de sare
  • 2 lingurite de zahar
  • 50 ml ulei (preferabil de masline, daca va doriti un aluat mai fin)

Pasul 1: Pregatirea fainei

Faina se cerne de 1-2 ori pentru o aerare buna, se pune intr-un vas si se amesteca cu zaharul si drojdia uscata.

Atentie! Daca folositi drojdie proaspata trebuie sa faceti maiaua in felul urmator: drojdia proaspata se amesteca cu zaharul intr-un vas mai mic, peste care se toarna 50 ml apa calduta si 1 lingura de faina. Se amesteca bine si se lasa la dospit aproximativ 10-15 minute, pana isi dubleaza volumul.

Pasul 2: Pregatirea si framantarea aluatului

Se adauga restul de apa peste faina, sarea, si se amesteca pana incorporati toata apa. In functie de cat de uscata sau umeda e faina, este posibil sa fie nevoie de inca 1-2 linguri de apa sau faina.

Adaugati si uleiul si amestecati. Aluatul se va intari dupa ce adaugati uleiul, asadar nu va speriati! Acum puteti incepe sa framantati.

Cum se framanta aluatul?

  • iniante de a incepe sa framantati, ungeti-va mainile si vasul cu ulei
  • framantarea aluatului incepe de la exterior, aducand aluatul spre interior; astfel incorporati aer in aluat, acesta crescand frumos ulterior
  • framantati timp de 5 minute, dupa care incepeti sa trantiti aluatul de aproximativ 10 ori
  • trantirea aluatului are rolul de a imprastia uniform aerul in aluat, acesta va deveni mai fin si mai elastic
  • continuati sa framantati inca 5 minute, dupa care repetati trantirea aluatului de inca 10 ori
  • mai framantati 2-3 minute si lasati aluatul la dospit
  • daca aluatul se lipeste de vas sau de maini in timpul framantarii, presarati putina faina pe fundul vasului

Se acopera vasul cu folie de plastic sau un prosop curat si se lasa la dospit.

Trucuri pentru un dospit reusit:

  • incalziti cuptorul de la aragaz pentru 5 minute, opriti focul si puneti vasul in cuptor pentru aproximativ 30 de minute;
  • puteti dospi aluatul si la bain-marie: asezati vasul in care este aluatul pe un alt vas cu apa calda, dar fara sa atinga apa; lasati aproximativ 30 de minute si verificati;

Acum ca aluatul este dospit, este momentul sa pregatiti painile.

Pasul 3: Pregatirea painilor de casa

Pe masa de lucru se presara putina faina si se rastoarna aluatul din vas. Acesta va fi frumos crescut si aerat, numai bun de lucart cu el.

Impartiti aluatul in parti egale, in functie de cate paini vreti sa faceti. Puteti modela aluatul in ce forme doriti: paini rotunde, paini impletite, paini lunguiete, in forma de franzela etc.

Painile astfel modelate se aseaza in tavi si se lasa, din nou, la dospit pentru aproximativ 30 de minute. Puteti cresta painile cu un cutit bine ascutit daca doriti.

Dupa ce dospirea a luat sfarsit, se ung painile cu ou batut amestecat cu putina apa sau doar cu apa, dupa preferinte. Optional, puteti sa presarti diverse seminte deasupra.

Truc: ungeti painea din belsug inainte de o baga la cuptor, pentru a obtine o coaja fina, nu groasa.

Pasul 4: Coacerea painii de casa

Coaceti painea la foc mic la inceput, primele 10 minute la 160 de grade, dupa care mariti temperatura la 180 de grade. Astfel, veti obtine o paine crescuta si coapta frumos, fara crapaturi. Acestea sunt niste indicatii generale, depinde in functie de cuptor si cum coace acesta.

Truc: Daca nu ai un cuptor care sa coaca bine, poti pune painea la copt intr-un astfel de multicooker. Painea se va coace foarte bine datorita temperaturii constante.

Painea se lasa la copt aproximativ 40 de minute, dupa care puteti face testul cu scobitoarea. Introduceti o scobitoare in paine, daca iese curata inseamna ca este coapta.

Dupa ce este gata, painea se scoate din tavi, se unge cu apa pe toate partile si se lasa la racit pe un gratar,  astfel veti obtine o coaja fina si moale, nu tare si pietroasa.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

6 Alimente care reduc riscul de cancer

Reteta italieneasca de rosii uscate in ulei de masline

Reteta de vinete cu maioneza: secretele unei salate reusite

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.