Cum să crești roșii suculente în containere: de la însămânțare până la plantare

0

Cum să plantezi și să cultivi roșii suculente din semințe

Tot ce trebuie să știi despre însămânțarea, plantarea, cultivarea și recoltarea roșiilor. Vă oferim instrucțiuni pas cu pas care vă arată cum să aveți grijă de plantele de tomate în aer liber.

De la cumpărarea semințelor până la plantarea lor și germinarea cu succes, la cum să transplantați răsadurile în grădină sau în coșuri suspendate. Vă explicăm cum să aveți grijă de ele, arătându-vă cel mai bun mod de a le uda și de cât soare și umbră au nevoie.

Semințe și pământ pentru roșii ecologice

Gustul unei roșii crescute și îngrijite chiar de voi este uimitor.  Iar dacă vă doriți roșii și legume ecologice pe care să le creșteți în propria grădină, trebuie să acordați atenție solului. Dacă acesta a avut parte de tratamente chimice în ultimii ani, atunci inițiativa de a cultiva legume ecologice s-ar putea să nu dea roade.  De aceea puteți apela la compost sau substrat organiza cumpărat din magazinele de specialitate.

Semințe sau răsaduri de roșii?

Depinde doar de voi dacă vrei să vă creșteți roșiile organice din semințe sau să cumpărați răsadurile fără să mai treceți prin toți pașii care trebuie parcurși ca semințele să ajungă răsaduri numai bune de plantat.

Răsadurile se plantează cel mai bine eșalonat, de la sfârșitul lunii aprilie până la sfârșitul lunii mai. Astfel, veți avea roșii atât pe perioada verii pentru consumul proaspăt dar și toamna pentru conservare.

Cumpărarea semințelor

Avantaje:

  • Semințele de roșii sunt mult mai ieftin de cumpărat, astfel încât să puteți crește mai multe plante.

Dezavantaje:

  • Este implicată mult mai multă muncă în îngrijirea și transplantarea semințelor și a răsadurilor.
  • Puteți pierde unele răsaduri dacă nu sunt îngrijite corespunzător.
  • Tăvile de însămânțare, compostul și timpul alocat sunt cheltuieli suplimentare.

Cumpărarea răsadurilor

Avantaje:

  • Veți putea alege și cumpăra cele mai puternice și mai sănătoase plante.
  • Cumpărați doar cantitatea de plante de tomate pe care doriți să o creșteți.
  • Implică mai puțină muncă, deoarece le puteți planta imediat după cumpărare în recipient sau ghiveci.

Dezavantaje:

  • Sunt mai scumpe decât semințele.

Ce containere sau recipiente este bine să folosiți?

Va depinde de cât spațiu aveți. Dimensiunea, greutatea, tipul și prețul containerelor variază enorm. Există recipiente ușoare din plastic sau cele grele din ceramică. Depinde în întregime de voi și de buget, dar trebuie să fiți practici. Nu are rost să puneți o oală grea din ceramică pe un balcon când există o mulțime de recipiente ușoare din plastic care pot fi folosite la fel de eficient.

Saci de creștere

Dacă vreți să cumpărați un sac de creștere în care să vă plantați roșiile, atunci ați cumpărat recipientul și compostul dintr-o singură mișcare.

Sau ați putea chiar să improvizați și să folosiți containere care sunt gratuite, fixând un butoi sau un coș care nu mai este folosit. Vă recomandăm să cumpărați cel mai bun compost pe care vi-l puteți permite. La urma urmei, veți economisi bani când veți obține o recoltă extraordinară de roșii.

Transplantarea plantelor de tomate

Odată ce semințele de roșii au germinat și au crescut până la o plantă puternică, acestea sunt gata să fie transplantate în recipiente. Asigurați-vă că recipientul pe care l-ați cumpărat are suficient drenaj.
Dacă utilizați un recipient de plastic pe care îl aveți la îndemână, va trebui să-i faceți suficiente găuri pentru a permite apei să curgă ușor. Adăugați pământul în ghivece sau butoaie etc și pregătiți-l udându-i bine.

Câte plante punem într-un container?

Depinde de dimensiunea recipientului câte plante plantați acolo. Dacă este un ghiveci destul de mare, puteți pune mai multe răsaduri la un loc. Țineți cont însă ca distanta de plantare a roșiilor este de 30-40 de centimetri între răsaduri.

Faceți o gaură suficient de adâncă pentru a putea plasa rădăcinile plantei de tomate în siguranță în ghiveci. Acoperiți cu mai mult pământ și aplatizați-o în jurul plantei. Adăugați coji de ouă zdrobite pentru a proteja plantele de melci și limacși (asta dacă puneți ghivecele în curte sau grădină).

Instalarea aracilor

La plantare se instalează și aracii pe care se leagă plantele. Legarea se face de două ori în procesul de creștere, odată înainte de înflorire, apoi după ce plantele cresc în înălțime și se apleacă.

Îngrijirea plantelor de tomate

Pentru a vă asigura că aveți o recoltă sănătoasă de roșii, este nevoie de puțină muncă, roșiile sunt plante pretențioase. Udarea și curățarea solului de buruieni sunt importante pentru creșterea cu succes a acestora. Nu lăsați niciodată plantele să se usuce, dar nici nu le udați prea mult.

Copilirea roșiilor

Pe măsura ce planta crește vor apărea mai mulți lăstari care vor încerca să concureze între ei pe fiecare plantă. Copilitul se referă la rărirea lăstarilor fructiferi, se lasă doar 1-2 copili la fiecare plantă. Se face periodic, pe măsură ce apar lăstari noi.  Fără acest proces, roșiile nu vor da prea multe roade.

Cum să împiedicați melcii să vă mănânce plantele

Odată ce ați așezat plantele de roșii în recipient, ghiveci sau pungă de cultură afară, acestea sunt deja în pericol. Oaspeții nedoriți abia așteaptă să se înfrupte din răsadurile proaspete.

Există o modalitate foarte ușoară de a opri melcii și limacșii să mănânce și să distrugă plantele de roșii. Această metodă este simplă și cu rezultate foarte bune. Funcționează pentru toate plantele de legume și fructe.

Cojile de ouă

Păstrați cojile de ouă din bucătărie cu câteva săptămâni înainte de a vă planta roșiile. Păstrați un recipient undeva la îndemână și aruncați cojile ouălor în el. Odată ce ați terminat de plantat răsadurile de legume, zdrobiți cojile de ou în bucăți mici și întindeți cojile în jurul plantelor mici și delicate.

Limacșii și melcii urăsc suprafața aspră și nu vor încerca să se apropie de rădăcini sau frunze. De asemenea, cojile de ou oferă plantelor multă hrană și le ajută să crească sănătoase.

sursă foto: https://dengarden.com/

Comentarii

Share.