Primăvara este anotimpul mult așteptat de noi toți, pentru vremea caldă, pentru că natura renaște, pentru că putem consuma o serie de legume si verdețuri proaspete și foarte gustoase, cum ar fi salata verde, ceapa verde, spanacul, urzicile, leurda și multe altele.
Una din plantele-vedetă ale primăverii este urzica. Deși nu este o plantă foarte prietenoasă cu pielea noastră, este însă, extrem de generoasă cu organismul nostru, oferindu-i o mulțime de beneficii dacă o consumăm.
Urzicile sunt o sursă importantă de vitamine (A, B, C, E, K) și minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu) extrem de benefice pentru organism, dar, în același timp, conțin substanțe care fac să dispară pofta de mâncare, ceea ce le face ideale într-o dietă.
Urzicile se pot consuma sub diverse forme: infuzie, ceai, tinctură sau gătite sub formă de ciorbă sau ciulama de urzici.
Beneficiile consumului de urzici pentru organism
Deși sunt dificil de cules pentru că înțeapă și provoacă mâncărimi, totuși beneficiile urzicilor nu pot fi contestate. Iată care sunt acestea:
- Detoxifiază, vitaminizează, remineralizează și echilibrează sistemul imunitar al organismului.
- Sunt extrem de benefice în tratarea anemiei, datorită vitaminelor conținute: acid folic, Vitamina A, Vitamina B, Vitamina K, Calciu, Fier, Magneziu, Fosfor, Zinc, Potasiu.
- Activează regenerarea țesuturilor și cicatrizează rănile. De aceea, ele sunt eficiente în cazul reumatismului și gutei.
- Au efect diuretic.
- Combat mătreața, de aceea sunt folosite în producerea șampoanelor.
- Favorizează eliminarea excesului de acid uric pe cale renală.
- Combat viermii intestinali.
- Stimulează digestia, ajută tranzitul intestinal.
- Stimulează metabolismul, secreția biliară și pancreatică, gastrică și intestinală.
- Mențin sănătatea ficatului
- Tratează alergiile
- Tratează afecțiunile pielii – cremele pe bază de urzici pot ajuta la tratarea rănilor sau arsurilor.
Urzicile au un indice glicemic mic și calorii puține, ceea ce le transformă în aliatul ideal în curele de slăbire. Ele păstrează nivelul zaharului din sânge la cote normale și conferă energie pe o perioadă lungă de timp. În plus, urzicile au calorii infime (35 la 100 de grame) pot fi consumate fără teama de îngrășare. Urzicile nu au colesterol, sodiu și nici zaharuri.
Urzicile folosite în alimentație trebuie să fie frunze tinere, deci culegeți cu atenție doar pe cele mai crude.
Contraindicații în folosirea urzicilor
Deși au multe beneficii, urzicile nu sunt recomandate tuturor. Persoanele cu tensiune arterială scăzută, un nivel scăzut al glicemiei sau un început de sarcinină ar trebui să evite consumul de urzici.
Urzicile se pot consuma și pe timpul iernii, uscate, sub formă de ceai sau infuzie. Ca și mijloc de prevenție, se bea ceai de urzică tot timpul anului, câte o cană pe zi.
*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic și un tratament corect, vă recomandăm să apelați la sfatul unui medic specialist.
Daca ti-a plăcut acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like AICI.