Cartofii cu coaja verde pot fi gasiti la supermarket, dar si in gradina, atunci cand se dezvolta in afara cuibului de pamant.
DE CE sunt periculosi CARTOFII cu COAJA VERDE?
Culoarea verde este data de expunerea la lumina a cartofilor. La baza, cartoful este o excrescenta a tulpinii subpamantene, iar in contact cu aerul incepe sa se comporte ca o planta aeriana, si anume incepe procesul de fotosinteza.
In urma procesului de fotosinteza se produce o substanta numita clorofila, cea care si da culoarea verde. Dar pe langa clorofila, se mai produce si o alta substanta, numita solanina. Solanina este o de fapt o toxina, care in cantitati mari poate provoca anumite tulburari in organism.
Intoxicarea cu solanina
Consumata in cantitati mari solanina poate provoca iritatii ale tractului gastro-intestinal, iar in cazuri mai grave voma si diaree.
Aceste cazuri grave de intoxicare cu solanina sunt rare, deoarece cartofii verzi sunt amari si nu prea pot fi consumati.
Evita consumul de cartofi verzi
Desi este putin probabil sa te intoxici cu solanina, cel mai bine este sa fii prevazator si sa eviti astfel de cartofi. Uita-te cu atentie atunci cand ii cumperi, mai ales daca ii iei din piata, se stie tendinta vanzatorilor din piete da a strecura printre produsele bune si pe cele de care vor sa scape.
Daca ai obiceiul sa cumperi cartofi in pungi colorate, incearca sa te uiti cu atentie sa vezi daca sunt si cartofi vezi inauntru. Cel mai bine ar fi sa iti faci un obicei din a alege singur cartofii, chiar daca asta presupune mai mult timp petrecut la cumparaturi.
Daca totusi gasesti pete verzi pe cartofi, nu e cazul sa te ingrijorezi, este suficient sa indepartezi cu un cutit acele portiuni si apoi ii poti consuma cu incredere.
In cazul in care si miezul cartofului a capatat culoarea verde, atunci iti recomandam sa ii arunci, pentru a evita situatii neplacute.
>>> Citeste si Sfecla rosie si beneficiile ei pentru sanatatea noastra
Cum poti evita inverzirea cartofilor
Pentru a evita inverzirea cartofilor, trebuie sa tii cont de cateva lucruri:
- pastreaza cartofii in spatii racoroase, bine aerisite, fara a fi expusi la lumina, cum ar fi beciurile, magaziile sau pivnitele;
- daca locuiesti la bloc si obisnuiesti sa ii tii in balcon sau in debara, foloseste o cutie de carton care se inchide, in care sa ii pastrezi, pentru a evita expunerea lor la soare
- in cazul in care cultivi cartofii, verifica periodic in perioda lor de crestere, daca sunt tuberculi care ies din pamant si acopera-i la loc
>>> Citeste si 18 Alimente care curata arterele si protejeaza inima de atacul de cord
>>> Citeste si Hreanul, dusmanul gripei, racelilor si al infectiilor
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.
sursa foto: www.vorply.com