Hreanul, dusmanul gripei, racelilor si al infectiilor

0

Hreanul este o planta perena, cultivata pentru radacinile sale de culoare alb-galbuie, cu aroma si gust picant. Este folosit pentru a condimenta mancarurile si pentru a conserva muraturile. Acesta se cultiva inca din antichitate si este folosit ca medicament din Evul Mediu.

Hreanul stimuleaza sistemul imunitar, combate gripa, racelile, infectiile virale si bacteriene. Consumul de legume crucifere, precum hreanul si broccoli, este asociat cu prevenirea mai multor tipuri de cancer, in special cancerul pulmonar si cel colorectal. Datorita compusilor sai, hreanul ajuta ficatul in procesul de detoxifiere. Hreanul se consuma crud, dat pe razatoare si amestecat cu otet.

Ce contine hreanul

Hreanul este bogat in vitamina C, contine de doua ori mai multa vitamina C decat lamaia, vitaminele A, B1, B2, saruri, minerale de fier, potasiu, calciu, magneziu, glicozizi sulfurati, acid clorhidric, carbonic, glutamine, aspargina, uleiuri volatile. Mirosul intepator al radacinii este dat de sulfurii de alil, o substanta prezenta si in usturoi si ceapa. Prin radere da nastere unei substante numite mirosina, cea care da proprietatile iritante ale plantei.

La ce este bun hreanul

Hreanul se foloseste in tratarea bronsitelor, pneumoniilor, a astmului, a gripei, raceli, a cardiopatiei ischemice, hipertensiunii arteriale (se face o cura cu hrean si miere de albine: dimineata se ia cate o lingura din amestecul de hrean si miere, inainte de micul dejun), stari de debilitate fizica. De asemenea, hreanul ajuta la digestie, in tuse, guturai, astm bronsic, bronsita cronica, alte afectiuni ale cailor respiratorii superioare, nevralgii intercostale.

Este recomandat ca remediu pentru scaderea temperaturii corpului, datorita proprietatii sale de a stimula transpiratia.

Hreanul are efect stimulant asupra aparatului digestiv, accelereaza peristaltismul intestinal, combate atonia intestinala, are efect laxativ sau purgativ, efect expectorant si decongestionant la nivelul cailor respiratorii superioare, tonic cardiac, este un fortifiant in stari de debilitate, vermifug, antiparazitar, are un rol important in fiziologia sistemului nervos, de a induce o stare de bine, de satisfactie, de placere, relaxare, are actiune excitant renala si diuretica.

Hreanul se poate consuma proaspat, ca aliment, ras in diverse mancaruri, sau ca remediu medicamentos sub forma de tinctura.

Cum se prepara tinctura de hrean

  • Radacinile de hrean se dau pe razatoare, se pun intr-un borcan pana se umple un sfert si se acopera apoi cu alcool de 60 grade.
  • Se lasa la macerat 10 zile, dupa care se strecoara si se pastreaza in sticle la loc racoros.
  • Se consuma cate 20 picaturi de 3 ori pe zi in tratamentul parazitozelor intestinale (tenia).

Contraindicatiile hreanului

Hreanul nu se administreaza copiilor sau persoanelor care sufera de ulcer gastric sau de afectiuni tiroidiene. Consumat in exces, hreanul poate da tulburari digestive si nervoase.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.