Secretele celor mai buni ardei copti: cum se aleg, coc si curata cel mai usor

0

Ardeii sunt legume bogate in vitamine si calorii putine. Este perioada in care ii gasim din belsug in piete sau in gradini.

Printre cele mai populare soiuri de ardei sunt: ardeii grasi (bell peppers), ardeii Capia, ardeii banana, ardeii Pimiento (asemanatori ardeilor grasi, doar ca sunt ascutiti la varf), ardeii habaneros (maronii, la culoare), ardeii Serrnao (au forma ardeilor iuti, dar sint mai mari).

Un ardei gras contine 19% din necesarul zilnic de vitamina C, iar ardeii rosi sunt bogati in caroten, substanta din care organsimul sintetizeaza vitamina A.

Acesta este continutul nutritiv al ardeiului (rosu si verde ):

Apa: ardei verde: 93,5 (%), ardei rosu: 90,02 (%)
Proteine: ardei verde: 1,1 (g, ardei rosu: ) 1,3 (g)
Calciu: ardei verde: 8 (mg), ardei rosu: –
Fier: ardei verde: 0,6 (mg), ardei rosu: 0,8 (mg)
Energie: ardei verde: 17 (cal.), ardei rosu: 39 (cal.)
Grasimi: ardei verde: 0,2 (g), ardei rosu: 0,4 (g)
Fosfor: ardei verde: 25 (mg), ardei rosu: –

Ardeiul copt este un aliment hranitor si usor, prin coacere acesta nu isi pierde prea mult din continutul nutritiv. Este usor de digerat, de aceea poate fi consumat fara probleme si de catre persoanele cu stomac sensibil.

Cum alegi cei mai buni ardei pentru copt

Cei mai buni ardei pentru copt sunt ardeii Capia, tari, cu coaja subtire si lucioasa, fara pete. Cauta ardei de dimensiuni mari, ajunsi la maturitate, acestia sunt cei mai gustosi.

De preferat este sa alegi cu forma cat de cat regulata. Cei mici, cu forma neregulata se vor coace inegal si vor fi mai greu de curatat.

De asemenea, ardeii pe care urmeaza sa ii coci trebuie sa fie proaspeti. Cei vestejiti nu se vor coace bine si nici nu vor fi foarte gustosi.

Unde si cum se coace ardeiul

Daca ai noroc si stai la curte, atunci stii ca ardeiul se coace cel mai bine afara, pe o plita sau pe un gratar, cu foc facut cu lemne sau carbuni, vor fi foarte gustosi si aromati.

Daca stai la bloc, poti coace ardeiul si pe aragaz, punand de asemenea un gratar sau o plita. Ii poti coace si la cuptor intr-o tava.

Cum se curata cel mai usor

Daca ai copt ardeiul, partea mai grea acum urmeaza: decojirea lor. Ca treaba sa mearga repede si bine, iti spunem cateva secrete:

  • dupa ce iei ardeii de pe gratar, pune-i intr-un vas de inox acoperit sau intr-o punga cu inchidere etansa, astfel incat sa se inabuseasca putin; dupa 10 minute ii poti decoji foarte usor.
  • un alt secret este presararea de sare grunjoasa deasupra, dupa o ora se vor decoji singuri
  • curata ardeii cat sunt calzi, daca se racesc iti va fi mult mai greu
  • ai grija sa pastrezi la indemana un vas cu apa in care sa iti clatesti mainile, pentru ca iti vor ramane fragmente de coaja lipite pe maini

Ardeii copti pot fi mancati sub forma de salata cu putin ulei, otet si sare, pot fi facuti piure, supa crema sau se pot depozita in pungi la congelator, pentru iarna.

>>> Citeste si despre Otetul de trandafiri: cum se prepara si ce beneficii are

>>> Vezi si cum Cum se face dulceata de ardei iuti

>>> Vezi reteta pentru Cele mai bune muraturi asortate de vara in saramura

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.