Cum se prepara castravetii murati acri, tari si crocanti

0

Toamna este sezonul in care se pun muraturile, in care se prepara conservele pentru iarna. Este bine sa folositi legumele din recoltele de toamna, nu din cele varatice, pentru ca legumele varatice cu rezista foarte bine pe timpul iernii. De asemenea, muraturile nu se pun in zile caniculare, ci in zilele mai racoroase, de toamna.

Probabil vedetele muraturilor de iarna sunt castravetii murati si gogosarii in otet. Dar de cate ori nu vi s-a intamplat ca muraturile sa nu iasa crocante asa cum va doriti si nici sa nu reziste foarte mult timp?

Reteta pe care o vom prezenta in acest articol iti garanteaza niste castraveti murati deliciosi, care raman tari si crocanti din septembrie-octombrie si pana in aprilie-mai.  Reteta nu este complicata, trebuie doar sa avem in vedere un detaliu care va face diferenta.

Ingrediente necesare pentru a prepara castravetii murati

  • 2 kg castraveti mici sau medii
  • 1,5 L apa
  • 30 g sare neiodata (cca. o lingura si jumatate)
  • 4-5 catei de usturoi decojiti si taiati in 2
  • 100 g hrean taiat in fasii lungi (cca 6-8 fasii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2 -3 fire de marar uscat (cu tije cu tot)
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov taiat rondele (optional)
  • 1 lingura de otet alimentar (cca. 20 ml)

Cum se prepara

1. Castravetii se spala bine in apa rece si se lasa la scurs. Borcanele trebuie sa si ele spalate bine. Puteti folosi un borcan mare, de 3 litri sau borcane mai mici, in functie de cum credeti ca ii consumati mai repede.

2. Pe fundul borcanelor se aseaza cate un fir de marar, cu tot cu tije, o crenguta de cimbru si doua fasii de hrean. Castravetii se aseaza apoi in picioare, pe primul rand.

3. Peste primul rand de castraveti se pun alte 2-3 fasii de hrean, un ardei iute si cateva bucati de usturoi. Apoi se aseaza un alt rand de castraveti, urmand aceiasi pasi. Optional, puteti aseza deasupra rondele de morcov.

4. Peste ultimul rand de castraveti se pun alte cateva fasii de hrean, fire de marar si fire de cimbru, fixand astfel castravetii in borcan.

Reteta de saramura pentru castravetii murati

1. La 1 litru de apa se adauga o lingura cu varf de sare neiodata, care se pun la fiert cam 5 minute. Dupa ce opriti focul, lasati saramura sa se odiihneasca aproximativ 10 minute.

2.Saramura se toarna fierbinte peste castraveti, cu grija astfel incat sa nu spargeti borcanele. Saramura nu va intra toata in borcane, mai pastrati din ea pentru ca va trebui sa completati a doua zi.

3. Borcanele se lasa sa stea peste noapte, acoperiti cu o farfurioara. In acest timp castravetii vor incepe sa fermenteze si sa faca spuma. Aceasta nu se arunca, ci se lasa in borcan.

4. A doua zi completati cu saramura pana aproape de buza borcanului. Acum intra in ecuatie si elementul cheie, cel care pastreaza castravetii tari si crocanti, si anume otetul.

5. In fiecare borcan puneti cate o lingura de otet pentru muraturi. Otetul adaugat in acest ultim pas va asigura niste castraveti tari si crocanti un timp indelungat.

Citeste si >>> Reteta rapida de varza murata, este gata in cateva zile!

Citeste si Cum conservi la borcan ardeii pentru umplut

Citeste si Cele mai bune muraturi asortate de vara in saramura

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!