Cum se prepară castraveții murați acri, tari și crocanți

0

Toamna este sezonul în care se pun cele mai bune murături, în care se prepară conservele pentru iarnă. Este bine să folosiți legumele din recoltele de toamnă, nu din cele văratice, pentru că legumele văratice nu rezista foarte bine pe timpul iernii. De asemenea, murările nu se pun în zile caniculare, ci în zilele mai răcoroase, de toamnă.

Probabil vedetele murăturilor de iarnă sunt castraveții murați și gogoșarii în oțet. Dar de cate ori nu vi s-a întâmplat ca murăturile să nu iasă crocante așa cum vă doriți și nici să nu reziste foarte mult timp?

Rețeta pe care o vom prezenta în acest articol îți garantează niște castraveți murați delicioși, care rămân tari și crocanți din septembrie-octombrie și până în aprilie-mai.  Rețeta nu este complicată, trebuie doar să avem în vedere un detaliu care va face diferența.

Ingrediente necesare pentru a prepara castraveții murați

  • 2 kg castraveți mici sau medii
  • 1,5 L apă
  • 30 g sare neiodată (cca. o lingură și jumătate)
  • 4-5 caței de usturoi decojiți și tăiați în 2
  • 100 g hrean tăiat în fâșii lungi (cca 6-8 fâșii)
  • 2-3 fire de cimbru uscat
  • 2 -3 fire de mărar uscat (cu tije cu tot)
  • 1 ardei iute
  • 1 morcov tăiat rondele (opțional)
  • 1 lingură de oțet alimentar (cca. 20 ml)

Cum se prepară

1. Castraveții se spală bine în apă rece și se lasă la scurs. Borcanele trebuie să fie și ele spălate bine. Puteți folosi un borcan mare, de 3 litri sau borcane mai mici, în funcție de cum credeți că îi consumați mai repede.

2. Pe fundul borcanelor se așează aceste condimente: câte un fir de mărar, cu tot cu tije, o crenguță de cimbru și doua fâșii de hrean. Castraveții se așează apoi în picioare, pe primul rând.

3. Peste primul rând de castraveți se pun alte 2-3 fâșii de hrean, un ardei iute și câteva bucăți de usturoi. Apoi se așează un alt rând de castraveți, urmând aceiași pași. Opțional, puteți așeza deasupra rondele de morcov.

4. Peste ultimul rând de castraveți se pun alte câteva fâșii de hrean, fire de mărar și fire de cimbru, fixând astfel castraveții în borcan.

Rețeta de saramură pentru castraveții murați

1. La 1 litru de apă se adaugă o lingură cu vârf de sare neiodată, care se pun la fiert cam 5 minute. După ce opriți focul, lăsați saramura să se odihnească aproximativ 10 minute.

2. Saramura se toarnă fierbinte peste castraveți, cu grijă astfel încât să nu spargeți borcanele. Saramura nu va intra toată în borcane, mai păstrați din ea pentru că va trebui să completați a doua zi.

3. Borcanele se lasă să stea peste noapte, acoperite cu o farfurioară. În acest timp castraveții vor începe să fermenteze și să facă spumă. Aceasta nu se aruncă, ci se lasă în borcan.

4. A doua zi completați cu saramură până aproape de buza borcanului. Acum intră în ecuație și elementul cheie, cel care păstrează castraveții tari și crocanți, și anume oțetul.

5. În fiecare borcan puneți câte o lingură de oțet pentru murături. Oțetul adăugat în acest ultim pas vă asigură niște castraveți tari și crocanți un timp îndelungat.

Citeste si >>> Reteta rapida de varza murata, este gata in cateva zile!

Citeste si Cum conservi la borcan ardeii pentru umplut

Citeste si Cele mai bune muraturi asortate de vara in saramura

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.