Cand si cum se face recoltarea semintelor pentru anul viitor

0

O recolta buna de legume si fructe implica seminte de cea mai buna calitate. De cate ori nu ai avut surprize neplacute cu semintele cumparate din magazinele de specialitate, sa pui si sa nu rasara nimic? Stim ca se intampla frecvent astfel de lucruri, de aceea va incurajam sa incepeti sa recoltati singuri semintele de la legumele pe care le cultivati, mai ales daca aveti soiuri care dau o productie buna si gustoasa.

Iata cateva sfaturi despre cand si cum poti face recoltarea semintelor pentru anul viitor:

In primul rand trebuie sa alegi cele mai frumoase si mai bine crescute exemplare. De regula se lasa sa se coaca bine primele legume care au aparut si de la ele se vor recolta semintele. Asta daca s-au si dezvoltat armonios.

1. Rosiile: Pentru a recolta seminte de la rosii trebuie sa alegi cele mai frumoase exemplare si sa le lasi sa se coaca bine. Apoi se zdrobesc si se pun intr-un vas cu apa pentru a indeparta resturile de pulpa si se lasa in apa cateva ore.

Semintele seci se vor ridica la suprafata, astfel putand fi indepartate usor, iar cele bune se vor duce la fund. Se arunca pulpa impreuna cu semintele seci, iar cele bune se spala sub jet intr-o strecuratoare si se lasa la uscat pe o hartie timp de 24 ore. Apoi se pun intr-un plic de hartie inchis, pe care scrieti ce fel de seminte aveti.

2. Ceapa: Recoltarea semintelor de ceapa se face dimineata, pentru a nu risca sa se scuture semintele. Se taie cu grija tijele de ceapa, se lasa cateva zile la umbra sa se usuce. Dupa ce s-au uscat, se scutura cu grija deasupra unei coli de hartie.

Semintele astfel obtinute se mai lasa la uscat o zi, dupa care se pun in plicuri de hartie la pastrat. Din plantarea acestor seminte se obtine arpagicul, pe care il puteti folosi in anul urmator la obtinerea recoltei de ceapa.

3. Fasolea, mazarea, bobul: Lasati cateva pastai sa se usuce pe vrej, apoi luati boabele si mai lasati-le la aer cateva zile. Pastrati-le in pungi de hartie.

4. Castraveti: Lasati primii castraveti sa ajunga la maturitate si sa se coaca bine in soare. Taiati apoi castravetii in doua, luati semintele si spalati-le sub jet de apa intr-o strecuratoare. Lasati semintele sa se usuce pe o hartie, apoi depozitati-le intr-un plic de hartie.

5. Vinete: la vinete, procesul de recoltare este asemanator ca la rosii. Se toaca marunt o vanata bine coapta, se pune in apa si se lasa ca semintele sa se aleaga: cele seci la suprafata, iar cele bune se vor da la fund.

Ulterior, semintele se usuca pe hartie si se depoziteaza in punga de hartie.

6. Ardei: Luati cativa ardei mari, frumosi si bine copti, taiati-i pe din doua, luati semintele si puneti-le intr-un vas cu apa, la decantat. Aruncati apa impreuna cu semintele care raman deasupra, uscati semintele bune pe hartie, in loc bine aerisit. Pastrati semintele in pungi de hartie in loc uscat si racoros.

7. Salate: Se lasa cateva salate sa infloreasca si sa faca seminte. Cand florile sunt pe jumatate ofilite, se taie tijele si se scutura deasupra unei coli de hartie. Semintele astfel obtinute se mai lasa la aer cateva zile, dupa care se pun in plic de hartie la pastrat.

Dupa cum vedeti, sa va faceti propria banca de seminte nu e greu. Astfel controlati exact ce soiuri de legume veti creste in gradina pentru a obtine cele mai bune recolte.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.