Mana este una din cele mai frecvente boli la roșii, care poate duce la distrugerea completă a culturii de roșii, dacă nu se intervine la timp. Această boală este provocată de o ciupercă microscopică și apare în perioada de vegetație a roșiilor, adică în intervalul de timp dintre mai și septembrie.
De mană nu se poate scăpa complet, se poate doar opri extinderea ei.
Semnele apariției manei la roșii
Mana apare în condiții de umiditate îndelungată, în general după ploi îndelungate sau condiții de condens și umezeală în solar sau seră.
Frunzele sunt primele atacate, vor apărea pete galbene pe ele, apoi se vor transforma în pete maro, având un praf albicios pe partea inferioară.
După frunze, și roșiile vor fi afectate în același fel, pete mari de culoare maroniu închis vor apărea pe toată suprafața roșiei, ducând în final la putrezirea lor.
Cum prevenim apariția manei
Așa cum vă spuneam, mana nu poate fi eradicată, poate fi doar oprită extinderea ei, iar masurile de prevenție trebuie să înceapă de toamna.
- toamna, cănd curățați grădina, este bine să ardeți toate plantele care au fost afectate de mană
- folosiți răsaduri de calitate
- nu udați prin aspersiune, mai ales dacă aveți semne de apariție a bolii, indicat este ca apa să curgă direct pe sol, nu pe frunze
- udarea trebuie să se facă dimineața devreme, pentru ca frunzele să se usuce odată cu soarele care răsare
- nu cultivați roșii pe același teren mai mulți ani consecutivi; rotația culturilor este foarte importantă
- nu cultivați cartofi în apropierea roșiilor, sunt indicate culturile de ceapă, arpagic sau usturoi, varză, țelină sau chiar fasole
- plantați roșiile la distanță mare între ele, între 70-100 cm, pentru ca boala să nu se ia ușor de la o plantă la alta
- în timpul copilirii și al legării roșiilor, este important să vă dezinfectați cât mai des mâinile, mai ales după ce îndepărtați frunze deja afectate de boală
- la apariția primelor simptome de boală se vor îndepărta frunzele și fructele afectate și se vor pune în saci de plastic, în nici un caz nu se vor lăsa pe sol.
Tratamente ecologice pentru combaterea manei la roșii
Dacă vă confruntați cu această boală în gradină, este bine să știți că există câteva tratamente ecologice cu care o puteți combate.
1. Zeama bordeleză
Pentru zeama bordeleză se face un amestec cu 1 kg de piatră vânătă dizolvată în 50 l apă, 1 kg de var la 50 litri de apă și 200 ml de aracet.
- se dizolvă piatra vânătă în 50 l de apă, într-un vas de plastic
- varul se dizolva și el in 50 l de apă pana se obține o soluție lăptoasă
- cele 2 compoziții se amestecă bine, iar la final se adaugă și aracetul pentru o mai bună aderență a soluției pe tulpini și frunze
Stropiți culturile mănate în aceeași zi în care ați preparat soluția. Nu folosiți vase de metal, pentru ca zeama bordeleză este puternic corozivă.
Lasați să treacă 15 zile până la consum după ce ați stropit și spălați bine roșiile înainte.
2. Tratamentul cu lapte dulce
Laptele dulce se pare ca are efect de prevenție în lupta împotriva manei, deși încă nu se știe exact cum acționează. Se face un amestec din 10-20% lapte dulce și 90-80% apă, cu care se stropesc plantele de 2-3 ori pe săptămână, pe toata suprafața plantei.
Acest tratament se aplică în a doua parte a zilei, atunci când este răcoare.
3. Maceratul de urzică
Un alt tratament ecologic care combate mana este maceratul de urzică sau de tătăneasă. Pentru acest tratament se folosesc urzicile mari, cele care pișcă, dar fără semințe.
Într-un vas puneți 1 kg de urzici cu 10 l de apă și presați urzicile cu o piatră ca să vă asigurați că nu se ridică. Acoperiți vasul cu ceva, pentru că va emana un miros mai puțin plăcut. Amestecați în fiecare zi timp de o săptămână.
După ce au trecut cele 7 zile, se strecoară maceratul și se diluează cu apă. La 1 litru de macerat puneți 9 litri de apă.
Cu această soluție stropiți culturile de roșii direct pe frunze sau chiar și pe sol, la rădăcină, de 2-3 ori pe săptămână.
Maceratul de tătăneasă se face în același mod ca maceratul de urzică.
Dacă ți-a plăcut acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like AICI.
sursa poza cover: garden.lovetoknow.com