15 Alimente anti-microbi pe care trebuie sa le consumi – Partea a III a

0

Dragi cititori, suntem siguri ca asteptati cu nerabdare sa aflati care sunt si celelalte 5 alimente anti-microbi, din lista de 15 pe care am intocmit-o. Iata ca am ajuns si la ultimul articol din aceasta serie, in care va vom prezenta si ultimele alimente din aceasta lista.

Aceste ultime 5 alimente sunt mai putin cunoscute, de provenienta asiatica, dar care incep sa isi faca loc din ce in ce mai mult in alimentatia noastra. Iata care sunt acestea:

11.CIUPERCILE SHIITAKE

Aceasta ciuperca este cultivata de aproape un mileniu in Asia si este numita si „elixir de viata lunga„. Este bogata in antioxidanti, stimuleaza sistemul imunitar si este utilizata chiar si in timpul tratamentului anti-cancer, pentru a intari puterea de aparare a organismului.

MODALITATI DE CONSUM

Aceasta ciuperca se gaseste in supermarket-uri, atat in stare cruda, cat si in stare uscata. Se foloseste in diverse mancaruri, ca si celelalte ciuperci, dar intodeauna fiarta. Ciupercile deshidratate trebuie rehidratate inainte de preparare, in apa calduta.

Se recomanda consumul o data pe saptamana.

12. CURCUMA – MIRODENIA ANTIINFLAMATOARE

Curcuma sau turmericul este tot o planta orientala, ajunsa in Romania ca urmare a reputatiei de aliat impotriva cancerului. Aceasta protejeaza celulele de vatamarile pe care le produc radicalii liberi si atenueaza raspunsurile organismului in timpul agresiunilor. In plus, curcuma protejeaza intestinele, diminueaza tulburarile digestive si combate gastro-enteritele.

MODALITATI DE CONSUM

Singura, curcuma este greu de asimilat, trebuie asociata cu un aliment gras, care sa-i favorizeze absorbtia, si cu piper negru, care ii potenteaza efectele. Ca toate mirodeniile care vin din tari indepartate, trebuie sa fie BIO, pentru a fi siguri ca a fost ferita de pesticide si alti poluanti. O gasiti sub forma de pulbere, dar si in stare proaspata.

Cel mai simplu este sa o adaugati in sosuri sau in mancarurile gatite. Daca aveti curcuma sub forma de pulbere, folositi un varf de cutit pe zi. Curcuma proaspata se curata de coaja si se taie cubulete pentru consum.

13. KOMBUCHA – ALIATUL DIGESTIEI USOARE

Originar din Asia, acesta este un ceai dulce si fermentat, care contine un cocktail de substante binefacatoare: probiotice, enzime, acizi organici. Acesta protejeaza flora intestinala si usureaza digestia.

MODALITATI DE CONSUM

Se consuma zilnic, un pahar de ceai inainte de masa, pentru a digera mai bine si a absorbi nutrientii inclusi in meniu. Este un produs activ si se bea in cantitati rezonabile.

Este recomandat cate o cura cu acest ceai, la schimbarea anotimpurilor.

Pentru cura cu kombucha, se consuma 1-2 cani de ceai pe zi, timp de 2-3 saptamani.

14. PAINEA CU MAIA

Majoritatea painii pe care o gasim in comert este facuta cu drojdie, care face ca aluatul sa dospeasca imediat. Maia-ua este mult mai sanatoasa: contine enzime si bacterii lactice, care amelioreaza absorbtia mineralelor, magneziu, fier, zinc, mai ales daca e faina integrala. In plus, reduce indexul glicemic.

MODALITATI DE CONSUM

Puteti consuma painea cu maia dimineata, sub forma de tartine sau o puteti folosi la sandwich-uri.

Doza zilnica optima este de 40-60 grame pe zi, adica 2-3 felii.

15. STRIDIILE

Stridiile reprezinta o bogata sursa de substante minerale, ca toate vietatile care traiesc in mare. Acestea contin cea mai mare cantitate de zinc, un oligoelement care participa la formarea ADN-ului si la reactiile imunitare. Sunt, de asemenea, o sursa buna de seleniu, care este antioxidant, de fier antioboseala si de cupru, care intareste puterea de aparare a organismului. Pe langa toate astea, au si un aport caloric redus.

Dezavantajul este ca sunt scumpe si limiteaza posibilitatile de consum.

MODALITATI DE CONSUM

Pentru a va bucura din plin de proprietatile lor binefacatoare, este indicat sa le consumati crude, stropite cu zeama de lamaie.

Partea I a articolului 15 Alimente anti-microbi pe care trebuie sa le consumi o gasiti AICI, iar partea a II a o gasiti AICI.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.