Consumul de urzici si detoxifierea de primavara

0

Primavara este anotimpul mult asteptat de noi toti, pentru vremea calda, pentru ca natura renaste, pentru ca putem consuma o serie de legume si verdeturi proaspete si foarte gustoase.

Una din plantele-vedeta ale primaverii este urzica. Desi nu este o planta foarte prietenoasa cu pielea noastra, este insa, extrem de generoasa cu organismul nostru, oferindu-i o multime de beneficii daca o consumam. Urzicils sunt o sursa importanta de vitamine (A, B, C, E, K) si minerale (fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu) extrem de benefice pentru organism, dar, in acelasi timp, contin substante care fac sa dispara pofta de mancare, ceea ce le face sa fie ideale intr-o dieta.
Urzicile se pot consuma sub diverse forme: infuzie, ceai, tinctura sau gatite sub forma de ciorba sau ciulama de urzici.

Beneficiile consumului de urzici

  • Detoxifiaza, vitaminizeaza, remineralizeaza si echilibreaza sistemul imunitar al organismului.
  • Suntem extrem de benefice in tratarea anemiei, datorita vitaminelor continute
  • Scad glucoza in sange
  • Activeaza regenerarea tesuturilor si cicatrizeaza ranile. Eficiente in cazul reumatismului si gutei.
  • Au efect diuretic
  • Combat matreata
  • Favorizeaza eliminarea excesului de acid uric pe cale renala;
  • Combat viermii intestinali
  • Stimuleaza digestia, ajuta tranzitul intestinal
  • Stimuleaza metabolismul, secretia biliara si pancreatica, gastrica si intestinala;

Urzicile au un indice glicemic mic si calorii putine, ceea ce le transforma in aliatul ideal in curele de slabire. Ele pastreaza nivelul zaharului din sange la cote normal si confera energie pe o perioada lunga de timp. In plus, urzicile au calorii infime (35 la 100 de grame) pot fi consumate fara teama de ingrasare. Urzicilde nu au colesterol, sodiu si nici zaharuri.

Urzicile folosite in alimentatie trebuie sa fie frunze tinere, deci culegeti cu atentie doar pe cele mai crude.

Contraindicatii in folosirea urzicilor

Desi au multe beneficii, urzicile nu sunt recomandate tuturor. Persoanele cu tensiune arteriala scazuta, un nivel scazut al glicemiei sau un inceput de sarcinina ar trebui sa evite consumul de urzici.

Urzicile se pot consuma si pe timpul iernii, uscate, sub forma de ceai sau infuzie. Ca si mijloc de preventie, se bea ceai de urzica tot timpul anului cate o cana pe zi.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

 

[fbcomments url="" width="100%" count="off" num="5"]
Distribuie.