9 plante aromatice pe care le puteti creste in apa tot anul

0

Multe plante aromatice au multe proprietati culinare, de relaxare sau medicinale si ar fi minunat sa le putem avea in casa tot anul.

De fapt, chiar exista cateva plante pe care le putem avea! Va vom prezenta cateva plante aromatice pe care le puteti creste chiar in bucatarie si care vor oferi o aroma placuta tot timpul anului. Partea cea mai buna este ca nu trebuie sa le udati regulat sau sa le schimbati pamantul, tot vor avea aroma ca si cum ar fi crescute in gradina.

Iata cum puteti creste plante aromatice in apa:

Taiati cativa lastari din aceste plante si puneti-i in sticle sau borcane, cu apa simpla. Cel mai bine este sa folositi apa de izvor, daca aveti de unde sa luati, deoarece este bogata in minerale. Nu folositi apa cu clor, cum este cea de la robinet, deoarece clorul poate deteriora tesuturile plantei. Daca nu aveti alta sursa de apa, atunci lasati apa de la robinet la aer peste noapte, pentru decantare.

Recipientele in care va decideti sa cresteti aceste plante ar trebui sa fie inchise la culoare. Sau puteti imbraca vasele cu hartie, deoarece radacinile nu trebuiesc expuse la lumina.

Intunericul va impiedica cresterea algelor pe peretii recipientelor sau pe radacinile plantelor. Ideal ar fi sa aveti recipiente stramte, pentru a sustine lastarii si a-i pastra in pozitie verticala, cum ar fi sticlele. Cu toate acestea, niste recipiente prea stramte vor impiedica plantele sa respire, iar radacinile au nevoie de aer pentru a creste.

Lastarii pe care ii alegeti trebuie sa aiba aprox 15 cm, le indepartati frunzele de pe tulpina, deoarece acestea vor putrezi in apa, ducand la alterarea ei.

Puteti schimba apa o data pe saptamana, insa de indata ce radacinile incep sa se inmulteasca, in aprox 2-6 saptamani, nu mai trebuie sa faceti acest lucru.

9 plante aromatice pe care le puteti creste in apa

1. Rozmarin – Radacinile semi-lemnoase de rozmarin au nevoie de mai mult timp sa se inmulteasca, iar recoltarea se face primavara pentru ca radacinile cresc mai repede. Pastrati planta intr-un loc insorit.

2. Salvia – Lastarii de salvie trebuie recoltati primavara si pusi in apa. Se pune planta intr-un loc luminos si bine aerat, deoarece este predispusa la mucegai.

3. Menta – Aceasta planta este bogata in mentol, substanta volatila care ofera o senzatie de racire pe piele sau pe limba, fara a schimba temperatura. Puneti doar cativa lastari proaspeti in apa, deoarece este planta care creste cel mai usor in apa.

4.Tarhon – Aveti nevoie de niste lastari proaspeti de primavara, recoltati dupa ce planta reincepe sa creasca. Se pun in apa si se plaseaza vasul intr-un un loc cald si luminos. Tarhonul poate fi de diferite tipuri, cel francez este cel mai bun pentru a fi folosit la preparatele culinare, in timp ce tarhonul rusesc este mai bine sa fie folosit in salate.

5. Busuioc – Aceasta planta este usor de cultivat in apa. Se pun lastarii in apa, recoltati inainte de a incepe inflorirea si se plaseaza recipientul intr-un loc insorit.

6. Menta creata – Si menta creata creste foarte usor in apa. Procedati in acelasi fel ca si cu menta simpla.

7. Cimbrisor – Recoltati lastari proaspeti la mijlocul primaverii sau la inceputul verii, inainte ca cimbrisorul sa inceapa sa infloreasca. Puneti lastarii in apa si pulverizati cu apa partile care nu se afla sub apa, pentru a evita uscarea acestora. De indata ce incepe sa creasca, se taie tulpinile pentru a stimula ramificarea.

8.Oregano – Puneti lastari proaspeti in apa si rupeti varfurile pe masura ce planta creste,

9. Melisa – Recoltati lastarii primavara sau toamna si puneti-i in apa intr-un loc luminos. Dupa 3-4 saptamani acestia vor incepe sa faca radacini. Schimbati apa de multe ori sau lasati-o in aer liber daca vremea este calda. Din frunzele de melisa puteti face ceai. Are numeroase beneficii.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.