6 plante medicinale pe care trebuie sa le cultivi in gradina ta

0

Pentru ca este primavara si lucrarile agricole in gradini au inceput deja, ne-am gandit sa va prezentam cateva plante medicinale usor de cultivat si care nu trebuie sa iti lipseasca din gradina. Nu iti vor ocupa mult spatiu si nici nu iti vor ocupa prea mult timp cu ingrijirea lor.

De multe ori, plantele medicinale inlocuiesc cu succes o serie de medicamente folosite in tratamentul anumitor afectiuni. De aceea este bine sa le cunosti si sa le cultivi pentru consumul propriu.

1. Galbenelele

Galbenelele sunt plante medicinale care se cultiva foarte usor, nu sunt deloc pretentioase la conditiile de mediu, nu au nevoie sa fie udate constant si nici nu au nevoie de un sol anume. Galbenelele au in special utilizare externa, pentru afectiuni ale pielii, dar se pot consuma si sub forma de ceai.

Galbenelele calmeaza arsurile solare, iritatiile si eczemele, le poti folosi sub forma de ceai sau unguent. Folosite pentru uz intern, ceaiul de galbenele calmeaza iritatiile digestive minore.

2. Musetelul

Musetelul este folosit pentru tratarea diverselor afectiuni inca din cele mai vechi timpuri. Cele mai frecvente sunt cele de natura digestiva, durerile de cap si insomniile. Pentru a cultiva musetel ai nevoie de un loc expus la soare sau la umbra, musetelul nu e pretentios, iar odata plantat, poti uita ca trebuie sa il ingrijesti. De la an la an cultura ta de musetel se va inmulti singura.

3. Tataneasa

Tataneasa este o planta medicinala cu efecte benefice atat folosita extern cat si intern. Radacina si frunzele de tataneasa ajuta la vindcarea ranilor si taieturilor, amelioreaza durerile de spate si durerile reumatice. Ceaiul de tataneasa ajuta impotriva tusei si, de asemenea, se mai spune ca este de folos in procesul de refacere a oaselor in urma fracturilor.

Daca vrei sa cultivi tataneasa, trebuie sa stii ca are nevoie de un sol bogat in substante nutritive, cu un pH de 6.0-7.0 si creste bine daca este plantata intr-o zona insorita din gradina. Creste primavara si vara si rezista foarte bine si in perioadele de seceta.

4. Echinaceea

Echinaceea este o planta medicinala cu numeroase beneficii pentru sistemul imunitar, in caz de raceala sau gripa. Echinaceea este utila si in tratarea infectiilor tractului respirator si a infectiilor urinare. Pentru uz extern, echinaceea este folosita pentru a vindeca ulceratiile.
Exista mai multe specii de echinaceea: E. augustifolia, E. pallida si E. purpurea. Dintre acestea, cele mai utile sunt Echinaceea pallida, pentru radacini, respectiv, Echinaceea purpurea, pentru partea aeriana.

Echinaceea nu este o planta pretentioasa, poate fi cultivata in toate zonele tarii, in locuri insorite. Ideal este sa o plantezi pe locul unei foste culturi de leguminoase cu recolta timpurie, astfel incat sa aiba un sol curat, fara alte plante si resturi vegetale.
Echinaceea are nevoie de o ingrijire minima, adica e suficient s-o plivesti.

5. Papadia

Papadia cu siguranta nu are nevoie de un efort pentru a o cultiva, pentru ca ea creste oricum peste tot. Desi puful ei alb poate fi mai putin placut primavara, aceasta planta este extrem de buna pentru sanatate. Din frunzele ei se fac salate primavara, pentru ca sunt pline de vitamine si minerale.

Pe langa plantele medicinale prezentate mai sus, daca mai ai loc mai poti cultiva si alte plante benefice pentru sanatatea ta si a familiei tale. Printre altele, este vorba despre arnica, menta, salvie, coada soricelului, levantica, nelba mare, sulfina si cimbrisorul.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto cover: www.rd.com

Comentarii

Share.