Beneficiile varuirii pomilor primavara

0

Primavara este anotimpul renasterii, perioada cand natura revine la viata. Si ce vreme mai potrivita pentru a ne curata casle si gradinile?! Ne plac curtile si gradinile ingrijite, iar pomii joaca un rol important in asta.

Varuirea pomilor este una din activitatile care ar trebui facute primavara in mod special, dar si toamna. Desi exista anumite voci care spun ca varuirea nu are beneficii reale pentru pomi, nu exista nici un studiu care sa demonstreze contrariul, din contra, multi specialisti pomicultori recomanda varuirea lor pentru efectele sale benefice.

Beneficiile varuirii pomilor primavara

O livada sau o gradina cu pomii varuiti arata frumos si ingrijit. Dar pe langa aspectul ingrijit, varuirea pomilor are multe alte beneficii:

  • varul este un bun dezinfectant, tine la distanta o serie de paraziti care pot dauna scoartei copacilor
  • varul distruge ouale de insecte si diversii paraziti care se afla in crapaturile scoartei
  • varul impiedica dezvoltarea muschilor si a lichenilor pe trunchiuri
  • in timpul verii, varul protejeaza scoarta de razele nocive ale soarelui
  • aplicat toamna, varuirea combate craparea scoartei cand e ger

Curatarea pomilor inainte de varuire

Inainte de a trece la varuirea pomilor, este important sa curatati scoarta acestora. Curatarea se face cu o perie, nu foarte aspra, astfel incat sa indepartati ouale de insecte, dar si praful din crapaturi.

Cu ce varuim pomii

Bunicii nostri foloseau var stins in apa. La o cantitate de 10 litri de apa se adauga 2-3 kg de var stins. Insa puteti folosi si var lavabil de interior, alb, din cel pentru baie si bucatarie, pentru ca acesta contine ioni de argint si actioneaza ca un fungicid.

Varuirea pomilor nu este recomandata insa pentru pomii foarte tineri, pentru ca le astupa porii, iar acest lucru poate incetini cresterea ramurilor sau a tulpinii. La acesti pomi puteti face o stropire cu sulfat de cupru. Puneti 300 – 500 gr de sulfat de cupru la 10 litri de apa. Aceasta stropore este bine sa se faca primavara, in asa zisa faza de „mugur adormit”.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.