Ce trebuie sa stii despre cultivarea rosiilor: trucuri pentru incepatori

0

Rosiile sunt, probabil, cele mai consumate legume in timpul verii si nu numai, Mai ales daca vorbim despre rosiile crescute in gradina, cu gusutul si parfumul autentic de rosii, asa cum il stim de pe vremea bunicilor. Cu siguranta daca stati la casa si aveti propria gradina de legume, rosiile sunt nelipsite.

V-am pregatit cateva trucuri care sa va ajute sa aveti o cultura bogata de rosii tot sezonul. Daca sunteti incepatori in ale gradinaritului, atunci cu singuranta aceste sfaturi va vor fi de folos.

1.Lumina: rosiile se planteaza in loc luminos, nu la umbra. Au nevoie de minim 10 ore de lumina pe zi.

2. Spatiu: plantati rosiile la o distanta suficient de mare intre ele. aprox 35-50 cm, pentru ca aerul sa circule in voie.

3.Rotatia culturilor: incercati sa plantati soiuri diferite de legume pe acelasi teren de la an la an. Astfel, evitati aparitia bolilor.

4. Rasadurile: alegeti rasaduri nu foarte mari, cu multe radacini si aspect sanatos. Astfel, se vor prinde mai repede.

5. Adancimea de plantare: plantati cat mai adanc rasadurile. cat mai aproape de primele frunze. Astel, veti stimula aparitia mai multor radacini, adica o planta mult mai viguroasa si roditoare.

6. Udatul: este bine sa udati din abundenta rosiile o data pe saptamana, in special dimineata pe racoare, sau seara, niciodata in timpul zilei! Atentie: nu udati direct pe frunze, ci directionati jetul de apa la nivelul solului.

7. Copilirea: lastarii in plus, care nu au flori si fructe, trebuie indepartati, pentru a nu consuma din seva plantei. In acest fel, rosiile vor avea mai multa hrana, vor creste mai mari si mai frumoase.

8. Puneti araci de sustinere: ideal este sa puneti aracii inca de cand plantati rasadurile, pentru a nu distruge apoi radacinile.

9. Plantati rasaduri in mai multe etape: nu plantati rasadurile toate o data, ci la intervale de 3 saptamani. Astfel, veti avea rosii proaspete pana toamna tarziu.

10. Recoltarea rosiilor: rosiile se culeg atunci cand sunt coapte, nu se lasa pana incep sa se inmoaie si sa strice.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!