Cum se uda corect rasadurile de gradina

0

In orice gradina este nevoie o sursa de apa, elementul principal fara de care nu creste absolut nimic, insa daca faci activtati de gradinarit atunci trebuie sa ai in vedere o sursa constanta de apa pentru a putea uda plantele pe care le cresti.

Rasadurile de gradina se uda diferit in functie de perioada de crestere, dar si de familia din care fac parte.

Pentru a putea uda in gradina aveti nevoie de o sursa curenta de apa, iar daca nu o aveti in zona in care locuiti, va trebui sa gasiti solutii alternative, cum ar fi un put, un astfel de model de hidrofoare si o pompa. Sapati putul la o adancime suficient de mare, astfel incat sa aveti apa si in perioadele secetoase.

Cum se uda corect rasadurile de gradina

Apa folosita la udat rasadurile nu trebuie sa fie rece. Inainte de udare apa trebuie trasa din put cu o pompa submersibila si stocata cateva zile in recipiente pentru aerare si adaptare la conditiile de temperatura din exterior.

Atentie: daca rasadurile sunt amplasate intr-o rasadnita conceputa pe o platforma cu gunoi de grajd incalzit, atunci temperatura apei cu care uzi trebuie sa corespunda cu temperatura din interiorul acesteia.

Rasadurile se uda in etape folosind cantitati moderate de apa in functie de cerintele acestora. La inceput, cantitatea de apa folosita nu trebuie sa depaseasca 10 litri pe metru patrat pentru ca plantele sunt mici si au nevoie de cantitati mici de apa.

Mai mult de atat, rasadul trebuie sa respire, sa se inradacineze si sa absoarba cantitatea de apa pe care o folosesti.

O cantitate prea mare de apa va duce la umiditate in exces, care poate distruge plantele. De regula rasadurile se uda la in interval de 4-5 zile, chiar daca maresti cantitatea de apa.

Cantitatea de apa aplicata in functie de varsta rasadului:

  1. cand rasar se folosesc patru-cinci litri de apa pe metru patrat
  2. la sapte zile – zece litri de apa pe metru patrat
  3. la doua saptamani – intre zece si cinsprezece litri de apa pe metru patrat
  4. la o luna – cinsprezece-douazeci de litri apa pe metru patrat

Cum se uda rasadurile de rosii

Rosiile nu sunt pretentioase la apa, fiind o planta care se adapteaza usor la conditiile solului.

Rosiile trebuie udate o data la sapte zile. Sunt plante care absorb multa apa, practic cat le dai atat vor absorbi, dar sunt si foarte vulnerabile in acelasi timp. Apa in exces in combinatie cu caldura este exact ce le place, numai ca nu le ajuta prea mult. Exista riscul vascularizarii, iar tulpina crapa, plantele cazan la pamant.

Rasadurile de rosii se uda de maxim sapte-opt ori intr-un interval de 45-50 de zile, adica o data pe saptamana, de maxim patru ori pe luna.

Rasadurile nu se uda in zilele cu soare puternic pentru ca se vor mana. Cea mai buna perioada pentru udare este seara sau dimineata, fara sa depasesti 10 litri pe metru patrat.

Cum se uda rasadurile de vinete

Rasadurile de vinete au cam aceleasi reguli de udare ca si rosiile. La inceput se va uda in cantitati mici, aproximativ 4-5 litri pe metri patrati, iar mai tarziu, cand rasadul are 4-5 frunze crescute bine, se creste cantitatea de apa, nedepasind cei 10 litri la metru patrat.

Ai grija sa nu uzi pe frunze pentru ca risti ca vinetele sa faca fainare, acestea fiind foarte sensibile. Udarea se va face intotdeauna la radacina

Cum se uda rasadurile de ardei

Rasadurile de ardei au nevoie de mai multa apa decat rosiile sau vinetele. La 4-5 zile dupa ce rasar se uda cu cantitati de 7-8 litri apa pe metru patrat timp de doua saptamani, din patru in patru zile.

Pe masura ce cresc se mareste si cantitatea de apa folosita la udare, iar dupa o luna de zile se vor uda atat dimineata cat si seara.

ATENTIE! Cantitatile de apa prezentate se aplica rasadurilor cu o densitate de 500-600 plante pe metru patrat.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Sfaturi pentru udarea gradinii si a gazonului

Construieste o sera de legume in 10 pasi simpli

Cum depozitam legumele radacinoase astfel incat sa ramana proaspete cat mai mult timp

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!