Capsunile sunt unele dintre cele mai asteptate fructe ale primaverii, fiind extrem de gustoase si bogate in vitamine. Capsunile se consuma proaspete, dar sunt folosite si pentru a prepara dulceata sau sirop de capsuni.
Daca aveti putina curte in jurul casei atunci trebuie sa va ganditi sa plantati cateva randuri de capsuni, pentru ca sunt usor de intretinut, iar tu te vei bucura capsuni proaspete oricand vei dori.
Iata cateva sfaturi pentru cresterea capsunilor, daca te-ai hotarat sa le cultivi in gradina ta:
1. Alege soiul capsunilor
Capsunile sunt de doua feluri: cele care dau o singura recolta pe an, de regula in perioada mai-iunie, si cele care dau doua recolte pe an, la inceputul verii, in iunie, si la inceputul toamnei.
2. Pregatirea solului in care urmeaza sa plantezi capsunile
Alege o zona in care sa fie soare, pentru ca plantele sa nu inghete. PH-ul solului trebuie sa fie intre 6.0 si 6.5. Curata terenul de buruieni, sapa pamantul amestecand cu compost si ingrasamant natural pana la o adancime de 25 cm, ca sa oferi capsunilor un sol nutritiv.
3. Plantarea capsunilor
Inainte de plantare, solul de uda cu 1-2 zile inainte si se fac gropile in care urmeaza sa fie plantati stolonii.
Capsunile se planteaza in linie, pe un pat ridicat, ca apa sa se scurga, la o distanta de aproximativ 25 cm intre ele, ca sa aiba loc fructele sa se dezvolte frumos.
4. Mulcirea solului
Mulcirea solului este un pas important daca vreti capsuni sanatoase. Astfel, evitati ca plantele sa intre in contact cu solul, sa se imbolnaveasca sau sa se murdareasca de pamant.
Puteti opta pentru mulcirea clasica cu paie, asezand un strat generos de paie pe sol, in jurul capsunilor, sau mulcirea cu folie neagra din polietilena. Daca optati pentru folie, atunci aceasta trebuie sa fie pusa inainte de plantare.
Pentru mulcirea cu paie, acestea pot fi puse din momentul in care planta se pregateste sa infloreasca si poate continua pana in momentul in care incep sa apara fructele. Paiele trebuie sa fie uscate, de orz sau grau si in nici un caz mucegaite sau umede.
5. Uda capsunile des
Capsunile au nevoie de apa pentru a creste, de aceea ai grija sa le uzi din belsug la radacina, mai ales cand e seceta.
Daca ati ales sa faceti mulcirea cu folie neagra de polietilena, atunci trebuie sa stiti ca veti avea nevoie de un sistem de irigare prin picurare, care sa fie montat sub folie. Pentru un astfel de sistem veti avea nevoie de astfel de pompe de apa cu care sa faceti instalatia de irigare.
O astfel de instalatie de irigare insa va va ingreuna munca de intretinere, deoarece riscati sa taiati conductele de apa in timpul lucrarilor agricole.
6. Eliminarea stolonilor
Capsunile se inmultesc foarte repede daca le lasi. Dupa prima recolta, indeparteaza lastarii nou formati, lasand doar una-doua plante in apropiere de planta-mama.
7. Cosirea frunzelor
Cosirea frunzelor se face dupa recoltarea capsunilor. Se indeparteaza frunzele batrane, cu grija pentru a nu taia si mugurele central. Frunze noi vor aparea rapid dupa o irigare sau o ploaie.
Frunzele taiate se strang, se scot din plantatie si li se da foc, pentru a indeparta posibilele surse de boli si daunatori.
8. Culege-le rapid
Capsunile se culeg de indata ce s-au copt, nu se lasa prea mult in soare pentru se pierde din savoare, dar risti sa se strice repede.
9. Periaoda optima de mentinere a unei plantatii
O productie optima de capsuni se obtine in primii doi ani, dupa care fructele vor fi mai mici, mai putine, si creste si vulnerabilitatea la boli si daunatori.
Este indicat asadar, sa innoiti cultura cu stoloni noi.
AGROHERBS VA RECOMANDA:
5 moduri inedite pentru plantarea capsunilor
7 Fructe si Legume pe care le poti creste in ghivece suspendate
5 soiuri de capsuni care cresc in ghivece pe balcon
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.