Cum sa construiesti un adapost pentru pasari

0

Ideea de a avea oua proaspete pentru consumul zilnic este atractiva pentru orice familie care locuieste la curte. Cresterea gainilor de rasa ouatoare nu este una dificila si nici complicata, insa pentru a le creste in cele mai bune conditii aveti nevoie de un adapost construit special pentru aceste pasari.

Cele mai la indemana solutii si mai ieftine sunt cele din lemn. In acest articol va vom prezenta cum puteti construi un astfel de adapost pentru pasarile din curte.

Amplasarea cotetului pentru pasari

Gainile iubesc soarele si caldura, asadar amplasati cotetul pentru pasari intr-un loc luminos, uscat si plan. Alegeti un teren usor ridicat, astfel incat sa nu se acumuleze apa in timpul ploilor.

Suprafata minima recomandata a unui cotet pentru 10 gaini este de aproximativ 260×150 cm, iar inaltimea acestuia trebuie sa va permita sa intrati sa faceti curat. Aceasta va include zona de cuibare, stinghii si tarcul in care pasarile vor iesi pe timpul zilei.

Tarcul trebuie orientat cu fata spre sud, astfel incat soarele sa incalzeasca suprafata si pe timpul iernii.

Daca aveti un spatiu mai generos, atunci puteti lua in calcul o suprafata de un metru patrat la o pasare, insa luati in calcul ca un spatiu mai mic este mai usor de ingrijit si se incalzeste mai usor pe timpul iernii.

Temelia adapostului

Cotetul pentru pasari trebuie sa aiba si o fundatie pentru ca asa cum va spuneam, gainilor nu le place umezeala si frigul, si le va proteja impotriva daunatorilor.

Peste temelie se va pune pardoseala, care trebuie construita din materiale naturale si uscate, cum ar fi scandura sau cimentul. Pentru a pastra locul curat, asterneti peste pardoseala un strat de rumegus, nisip sau paie tocate. Astfel curatenia va fi mai usor de facut.

Pe timp de iarna, stratul acesta izolator va trebui sa aiba o grosime de cel putin 20 de centimetri.

Peretii cotetului nu trebui sa fie din ciment sau caramida pentru ca se umezesc usor si nu pastreaza caldura, nu folositi piatra decorativa, desi poate vi se pare mai aspectuos. Folositi barne de lemn, scandura si plasa pentru tarc. Lemnul va fi racoros vara si calduros iarna. Optional, puteti izola peretii cu vata minerala sau pal.

Acoperisul cotetului de pasari

Acoperisul este foarte important, asadar trebuie sa il construiti cu grija, ca sa protejati pasarile de scurgerile de apa din timpul ploilor, dar si sa pastreze caldura in adapost.

Trucuri pentru un acoperis bun:

  • Acoperisul se construieste in doua pante pentru a asigura scurgerea apei de la ploi sau de la topirea zapezilor
  • Pentru invelis folositi ardezia, sindrila, tabla sau placi de policarbonat transparent
  • Tavanul se va captusi cu o astfel de folie anticondens pentru a proteja impotriva posibilelor infiltratii

Aveti grija ca adapostul sa fie bine ventilat, asadar puteti amplasa geamuri pentru aerisire, dar si pentru lumina.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Cum sa iti depozitezi uneltele de gradinarit: idei utile

Construieste o sera de legume in 10 pasi simpli

Cand si cum plantam gazonul pentru o curte frumoasa

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.