Sfaturi pentru udarea gradinii si a gazonului

0

Fara o udare adecvata, plantele din gradina vor suferi si vor muri in cele din urma. Resursele se pot epuiza rapid, pe masura ce plantele cu crestere rapida preiau umiditatea din sol. De aceea este important sa stiti ce trebuie udat si cum.

Ce plante au nevoie de udare

Nu e nevoie sa udati totul in gradina, nici chiar in timpul perioadelor secetoase. De exemplu, copacii, trandafirii, plantele cataratoare si plantele perene foarte rezistente cu sisteme radiculare extinse pot rezista perioadelor de seceta. De asemenea, gazonul instalat poate, de regula, sa reziste fara udare suplimentara; chiar daca isi va schimba culoarea intr-una maronie, iarba va inverzi din nou la prima ploaie.

Cu toate acestea, anumite plante ar putea avea nevoie de udare suplimentara, iar un astfel de sistem de irigatii s-ar putea sa va fie de folos:

  • Plantele noi au sisteme radacinoase mici, imature, care nu sunt inca capabile sa ajunga la apa daca acesta este la adancime in sol. Udarea după plantare – chiar daca solul nu pare uscat – nu numai ca pastreaza radacinile umede, ci si aseaza solul din jurul lor.
  • Plantele care se afla langa pereti pot beneficia mai putin de ploaie, fiind protejate de pereti si streasina. In consecinta, solul din jurul radacinilor lor este foarte uscat. Daca le plantati la aproximativ 45 cm distanta de perete sau gard, solul va pastra mai multa umiditate. Aplicati un strat de mulci primavara cand solul este inca umed pentru a-l pastra in felul acesta.
  • Semintele si rasadurile germinate recent vor muri daca radacinile se vor usca. Asezati vasele sau tavile cu rasaduri in apa, astfel incat acestea sa poata prelua umiditatea de dedesubt si apoi sa o duca in partea superioara a solului. Acest lucru previne apa pe frunze, care ar putea creste susceptibilitatea rasadului la boli fungice.
  • Coniferele pot suferi si pot muri in vremea calda daca nu au suficienta apa; daca frunzisul este ars rau, atunci este posibil sa nu se mai regenereze. Unele, cum ar fi ienuparul si pinul, sunt mai tolerante fata de solul uscat si sunt alegeri bune pentru gradini din zone calde, insorite sau cu sol nisipos.
  • Peluzele noi trebuie sa fie udate pana cand acestea sunt bine prinse. Stratul nou de iarba va muri daca va fi supus secetei.
  • Culturile de fructe si legume au nevoie de apa cel mai mult atunci cand infloresc si isi dezvolta fructele sau alte parti comestibile. Daca se vor in usca in aceasta perioada, culturile vor fi grav afectate. Multe legume cu frunze se vor ofili sau vor face samanta in conditii de seceta.
  • Rododendronii isi rasucesc frunzele atunci cand nu mai exista apa in perioadele calde si uscate. Formarea mugurilor florali este afectata, iar plantele se vor ingalbeni si vor muri daca nu vor fi udate. Ele nu sunt o alegere buna pentru zonele fierbinti sau pentru solurile nisipoase, cu o buna scurgere.
  • Plantele puse in diverse recipiente au nevoie de multa apa deoarece acestea cresc intr-un volum limitat de sol, care se usuca rapid. In vremuri secetoase, uscate si cu vant, verificati-le zilnic si chiar de doua ori pe zi in vremuri de seceta extrema, mai ales daca vasele sunt mici.

Cand va planificati gradina, alegeti plante care se potrivesc cu conditiile solului. Plantele rezistente la seceta, cum ar fi suculentele si lavanda, au nevoie de putina apa sau chiar deloc; altele, cum ar fi coniferele, se vor usca si vor ramane nedezvoltate daca apa este in cantitati mici. Creati o mica depresiune in jurul plantei dupa plantare. Apa va fi apoi retinuta in zona radacinilor pe masura ce se va infiltra in sol.

Cum facem udarea

Udati dimineata devreme sau seara, cand temperatura mai scazuta reduce evaporarea si plantele au nevoie de mai putina apa decat in momentele mai calde ale zilei. Sub soarele cald, picaturile de apa de pe frunze vor actiona ca o lupa miniaturala si ar putea sa le arda.

O udare in profunzime facuta saptamanal este mai buna decat o udare superficiala zilnica. Apa nu va patrunde in adancime si va incuraja radacinile sa creasca la suprafata pentru a ajunge la umiditate, fiind astfel mai vulnerabile la seceta.

Pe langa udarea plantelor din gradina, mai trebuie sa aveti in vedere si stropirea acestora, o actiune recomandata pentru ingrijirea gradinilor, viilor, livezilor sau tratarea recoltelor. Stropirea o puteti face cu astfel de atomizoare motorizate, eficiente in stabilirea intensitatii jetului de aer, dar si constantei acestuia. Atomizoarele permit o stropire rapida si uniforma a frunzelor si usureaza mult munca utilizatorului.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Construieste o sera de legume in 10 pasi simpli

Cand si cum plantam gazonul pentru o curte frumoasa

5 Utilaje pe care orice gospodar trebuie sa le aiba in gospodarie

Citeste primul stirile in Google Play, descarca aplicatia si aboneaza-te pentru a fi la curent cu noutatile noastre: 

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.