Construieste o sera de legume in 10 pasi simpli

0

Ai inceput sa te gandesti deja la activitatile de primavara pe care vrei sa le faci in gradina? Daca ai pe lista si constructia unei sere de legume, dar ti se pare o treaba complicata si nu stii cum s-o incepi, iti prezentam cei 10 pasi pe care trebuie sa ii parcurgi in planificarea si constructia acesteia.

Pasul 1: Alege tipul si forma serei

Acest pas reprezinta unul dintre cei mai importanti pasi in construirea unei sere si poate determina functionalitatea si eficacitatea intregii operatiuni. Studiati tipurile de sera pentru a decide ce structura va satisface cel mai bine nevoile si bugetul vostru.

Pasul 2: Usile si scheletul metalic

In planificarea constructiei serei luati in calcul modalitati de intrare/iesire functionale. Usile trebuie sa fie de calitate, care se dureze in timp, dar sa fie si bine izolate, astfel incat caldura sa nu poata iesi din sera.

Selectarea scheletului metalic care tine structura serei este un alt pas important in realizarea acestei constructii. Trebuie sa va asigurati ca nu uitati si de piulite, suruburi, pentru ca va doriti o structura cat mai puternica, chiar si in cele mai dure conditii meteorologice.

Ia in calcul si faptul ca e posibil sa ai nevoie si de un aparat de sudura pentru imbinarea diverselor elemente metalice care compun scheletul.

Pasul 3: Alege materialul cu care vei acoperi sera

Alegerea unui acoperis adecvat reprezinta un pas cheie in crearea unui mediu eficient de crestere pentru plantele care urmeaza sa le cultivati in sera. In functie de zona in care veti construi sera, alegeti acoperisuri rezistente si durabile, care sa nu se rupa in conditii meteorologice dure, cum ar fi zapada sau vantul.

Pasul 4: Racirea si ventilarea

O problema comuna cand vine vorba de construirea undei sere se referă la ventilatia in sera. Este imperativ sa includeti o modalitate de racire pentru a evita supraincalzirea plantelor. Puteti opta pentru sisteme de racire, inclusiv cu optiuni pentru ventilatie mecanica, ventilatie naturala si umbrire.

Pasul 5: Alege sistemul de incalzire

Pe langa un sistem eficient de racire in sera, aveti nevoie si de un sistem de incalzire adecvat nevoilor din sera, pentru a avea in permanenta un mediu controlat, in care plantele sa creasca si sa se dezvolte corespunzator.

Puteti opta pentru incalzitoare pe propan si gaze naturale, incalzitoare pe ulei, tuburi de convectie, incalzitoare pe apa calda si multe altele. Depinde de bugetul pe care il aveti si nevoile dumneavoastra.

Pasul 6: Controlul mediului

Pentru a crea o structura functionala si eficienta din punct de vedere energetic al serei, este esential sa mentineti un control complet asupra incalzirii si racirii. De la sisteme simple cu termostat, pana la cele mai avansate module pe calculator, aveti la dispozitie o gama larga de optiuni de control al mediului in functie de fiecare producator in parte.

Pasul 7: Alte sisteme

Daca sunteti incepatori in constructia unei sere, trebuie sa va informati cu privire la toate sistemele implicate in crearea unei structuri de sera pe deplin functionale. Un generator de CO2 poate contribui la o crestere mai buna a plantelor.

Instalarea unui sistem simplu de irigare poate asigura o udare corespunzatoare plantelor in orice moment. Exista multe sisteme diferite care va pot ajuta sa creati un mediu de crestere si eficient, intr-un mod controlat.

Pasul 8: Banc de lucru

Daca planificati vanzare cu amanuntul direct din sera, atunci este esential sa aveti un banc de lucru, un spatiu pe care sa asezati legumele recoltate pentru vanzare. Alegeti otelul zincat, este un material puternic si rezistent in timp.

Pasul 9: Achizitionarea materialelor

Acum ca cercetarea si planul de constructie sunt gata si stiti deja de ce aveti nevoie, nu mai ramane decat sa comandati materialele necesare, fie online, fie sa mergeti la un magazin de profil, de unde puteti obtine si informatii suplimentare pentru alegerile facute.

Pasul 10: Construirea serei

In final, nu mai ramane decat sa va apucati de constructia propriu zisa a serei. Daca amplasarea serei este in camp deschis, este foarte posibil sa aveti nevoie si de un generator de curent pentru a alimenta echipamentele pe care le veti folosi in timpul constructiei.

Nu in ultimul rand, verifica daca este necesara si o autorizatie de constructie pentru sera pe care urmeaza sa o construiesti.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Vrei sa fii un bun agricultor? Iata care sunt uneltele care nu trebuie sa-ti lipseasca

Beneficiile varuirii pomilor primavara

Putregaiul salatei: cum apare si cum il combatem

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.