Cum depozitam legumele radacinoase astfel incat sa ramana proaspete cat mai mult timp

0

Munca in gradina necesita atat de multa munca incat nu e satisfactie mai mare ca o recolta bogata de cartofi, morcovi sau telina.

Dar ce te faci cand recolta este mult prea bogata? Uneori, natura ne rasplateste cu cantitati mai mari de legume decat putem consuma in cateva zile, iar anumite culturi le cultivam special pentru a putea fi pastrate si consumate pe parcursul lunilor de iarna.

Mancarurile au gustul cel mai bun atunci cand sunt proaspete, iar daca stiti cum sa va pastrati legumele radacinoase in mod corespunzator, puteti avea produse proaspete si care sa reziste pe o perioada mai lunga de timp.

Avand in vedere acest lucru, iata care sunt cele mai bune modalitati de a depozita unele dintre cele mai populare legume radacinoase:

Cum depozitam legumele radacinoase astfel incat sa ramana proaspete cat mai mult timp

Sfecla: indepartati frunzele din partea de sus, curatati bine urmele de pamant, dar fara sa spalati. Pastrati sfecla intr-un vas deschis sau intr-un alt recipient, cu un prosop umed sau un prosop de hartie asezat deasupra, incat sa o acperi. Nu pastrati in frigider, ci intr-o camera racoroasa, bine aerisita si la intuneric.

Morcovi: taiati si indepartati frunzele si urmele de pamant. Pastrati intr-un loc racoros (chiar sertarul de la frigider sau raftul inferior) intr-un recipient deschis. Morcovii trebuie sa fie umezi pentru a ramane proaspeti si crocanti, asa ca infasurati-i intr-un prosop umed.

Telina: Infasurati radacinile in mod individual intr-un prosop umed. Pastrati in sertarul frigorific.

Usturoi: Indepartati frunzele si lasati usturoiul sa stea intr-un loc uscat pentru cateva zile pentru a se usca cum trebuie. Indepartati orice urma de pamant, apoi depozitati usturoiul intr-un loc racoros si intunecat. Bulbii de usturoi pot fi depozitati in boluri sau cosuri; verificati in mod regulat usturoiul pentru a indeparta orice urma de mucegai in caz ca apare sau semne de germinare.

Ceapa: Curatati ceapa de frunzele uscate si lasati bulbii sa se usuce bine timp de cateva zile intr-un loc uscat. Indepartati urmele de pamant si depozitati intr-un loc intunecos. Pentru a se pastra proaspata cat mai mult timp, ceapa are nevoie de o buna circulatie a aerului, asa ca ar fi bine sa evitati depozitarea ei in vase in care nu circula aerul. Pastrati ceapa in ciorapi vechi sau saci din plasa, suspendata daca este posibil.

Pastarnac: Se indeparteaza frunzele si urmele de pamant. Cel mai bine se pastreaza infasurat in prosop umed in sertarul de legume al frigiderului.

Cartofi: Dupa ce i-ati recoltat, curatati de orice urme de pamant si lasati-i sa se usuce putin inainte de a-i depozita. Pastrati cartofii intr-un loc intunecos, la rece. Se pot depozita in cosuri, lazi sau chiar pungi de hartie. Incercati sa evitati depozitarea cartofilor prea aproape de ceapa, deoarece acest lucru ii poate face sa se strice mai repede.

Ridichii: Indepartati frunzele verzi, spalati urmele de pamant. Ridichiile pot fi depozitate in frigider intr-un castron acoperit cu un prosop umed.

Cartofi dulci: Recoltati cartofii si lasat coaja sa se usuce inainte de depozitare. Curatati de urmele de pamant si depozitati cartofii dulci intr-un loc intunecos, rece, si cu o buna ventilatie. Pot fi depozitati in boluri sau cosuri.

Napi: Indepartati frunzele verzi urmele de pamant. Depozitati intr-un recipient acoperit cu un prosop umed. Cel mai bine se pastreaza in sertarul frigiderului.

Nu uitati de frunzele verzi!

Mai multe din legumele enumerate mai sus au si frunzele comestibile, cum ar fi napii, sfecla sau telina. Asadar, dupa ce le indepartati nu le aruncati! Infasurati-le in prosoape de hartie si pastrati-le in caserole etanse, la frigider. De ce sa pierdeti jumatate din recolta? Frunzele se pot adauga in supe sau ciorbe, iar cele mai mici se pot adauga crude in salate.

Dupa cum vedeti, e usor sa depozitati legumele in asa fel incat sa se pastreze proaspete cat mai mult timp, iar acum puteti fi siguri ca munca voastra de peste an nu a fost in zadar!

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Cartofii verzi sunt periculosi pentru sanatatea ta! Afla de ce nu trebuie sa ii consumi

5 Tipuri de ceapa: diferente si mod de utilizare. Stiai de ele?

Castraveti amari? De ce se amarasc si cum poti preveni acest lucru

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.