Poluarea atmosferica interioara a fost clasata printre primele cinci riscuri de mediu pentru sanatatea publica: mediile de stagnare din interior permit factorilor poluanti sa se acumuleze si sa ramana in cantitati mai mari decat ar trebui să le respiram.
Faptul ca traim si lucram in locuri cu aerul contaminat, in care ventilatia aerului nu este foarte buna, poate duce la aparitia „sindromului cladirii bolnave”, care poate provoca dureri de cap, ameteli, greata si iritatii ale ochilor, urechilor si nasului.
Ce solutie avem in fata acestui pericol?
Avand in vedere ca oamenii petrec mai mult de 90% din timpul lor in interior, calitatea aerului conteaza. Mobilierul, tapiteria, materialele de constructie sintetice si produsele de curatat pentru casa si birouri pot emite o varietate de compusi toxici, cum ar fi formaldehida.
Vestea buna este ca exista o modalitate usoara si accesibila de a combate prezenta elementelor care pot fi inspirate si vine chiar din natura: plantele!. Pentru a ajuta la purificarea aerului din orice incapere, plantele de interior sunt cea mai buna optiune.
O alta optiune pentru purificarea aerului o reprezinta purificatoarele de aer, cum sunt cele de AICI, care au capacitatea de a indeparta polenul, aerul lasat de animalele de companie, bacteriile si multe altele.
Ce plante care purifica aerul ar trebui sa crestem?
1.Crizantemele
Aceasta planta este campioana la purificarea aerului, indepartand amoniacul, benzenul, formaldehida si xilenul din aerul interior. Extrem de populara si deloc scumpa in magazinele de gradina, ea poate fi plantata in exterior dupa ce aceasta a terminat de inflorit.
Poluantii eliminati de crizanteme: amoniac, benzen, formaldehida si xilen.
2. Clorofitum, Planta-paianjen sau Voalul-miresei
Plantele-paianjen sunt printre cele mai usor de crescut plante de interior, ceea ce le fac o alegere excelenta pentru incepatori sau proprietarii care uita sa ude plantele. Aceasta planta iubeste lumina puternica si indirecta a soarelui si va dezvolta lastari cu flori, care in cele din urma se vor transforma in plante noi.
Poluantii eliminati: formaldehida si xilen.
3. Dracena
Exista mai mult de 40 de tipuri diferite de plante Dracena, ceea ce face usor de gasit una care sa se potriveasca perfect casei sau biroului tau. Sunt plante comune cu frunze lungi, largi, care sunt adesea brazdate de linii albe, crem sau rosu. Proprietarii de animale de companie ar trebui sa aleaga o altfel de planta, deoarece acestea sunt toxice pentru pisici si caini.
Poluantii eliminati: benzen, formaldehida, tricloretilena si xilen.
4. Ficusul
Ficusul este o planta originara din Asia, care poate creste cu usurinta si in interiorul casei, cu o minima ingrijire. Ii place lumina indirecta a soarelui. Lasati pamantul sa se usuce intre udari. Desi ficusul are proprietati fantastice de purificare a aerului din interior, acesta poate fi lasat afara de la finalul primaverii si pana la sfarsitul toamnei, cand temperaturile sunt inca ridicate, cu mult deasupra limitei de inghet.
Poluantii eliminati de ficus: benzen, formaldehida si tricloretilena.
5. Crinul pacii
Usor de crescut, crinii pacii vor fi in floare o mare parte a verii. Desi are proprietati de purificare a aerului, trebuie doar sa tineti cont de faptul ca aceste flori (ca toate florile) contribuie la incarcarea aerului cu mirosuri de polen de la flori, deci evitati sa aveti o camera plina cu crini. Puneti planta intr-un loc umbros si pastrati solul umed fara a-l suprasolicita.
Poluantii eliminati de aceasta planta: amoniac, benzen, formaldehida si tricloretilena.
6. Feriga
Aceasta planta prefera curatarea aerului dintr-o locatie rece, cu umiditate ridicata si lumina indirecta. Sunt relativ usor de crescut, dar solul trebuie sa ramana in permanenta umed. Verificati zilnic solul plantei pentru a vedea daca are nevoie de apa, iar o data pe luna scufundati-o bine in apa.
Poluantii eliminati de feiga: formaldehida si xilen.
7. Limba soacrei
Limba soacrei este o planta care are nevoie sa fie udata ocazional, prefera conditiile uscate de clima si soare.
Poluantii eliminati: benzen, formaldehida, tricloretilena si xilen.
8. Bambusul
Bambusul este un superstar cand vine vorba de filtrarea formaldehidei, ii place soarele si lumina directa. Motivul pentru care bambusul purifica aerul foarte bine este dat de inaltimea mare la care poate creste.
Poluantii eliminati de bambus: benzen, formaldehida, tricloretilena.
9. Aloe Vera
Pe langa faptul ca este usor de crescut si ingrijit, despre aloe vera se spune ca are proprietati uimitoare pentru sanatate. Frunzele plantei contin un lichid limpede plin de vitamine, enzime, aminoacizi si alti compusi care au proprietati de vindecare a ranilor, antibacteriene si antiinflamatoare si exista unele dovezi ca aloe poate ajuta (si este putin probabil sa faca rau) in unele boli de piele, cum ar fi psoriazisul.
Poluantul indepartat: formaldehida.
Daca dupa toate astea nu v-am convins ca trebuie sa cresteti macar una din aceste plante in casa pentru a avea un aer purificat, atunci ar trebui sa luati in calcul sa aveti in casa un purificator de aer, care este si umidificator in acelasi timp, cum este ACESTA de aici, pentru a rezolva doua din problemele cele mai importante dintr-o casa, care pot provoca afectiuni ale tractului respirator: poluarea aerului si uscaciunea lui.
>>> Citeste si Cum sa faci bitter suedez in casa – reteta cu 23 de plante
>>> Citeste si Mitul celor 2 litri de apa pe zi: cata apa trebuie sa bem si cum
>>> Citeste si 9 Alimente care lupta impotriva depresiei mai bine decat medicamentele
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.
sursa articol: www.greatist.com