Otetul de trandafiri: cum se prepara si ce beneficii are

0

Calitatile vindecatoare ale trandafirului sunt cunoscute inca din antichitate si sunt datorate compozitiei chimice cu care floarea a fost inzestrata: derivati flavonici, ulei eteric, taninuri, aminoacizi, vitaminele A, B2, C, D, E, K, PP, fier, calciu, magneziu si saruri minerale.

Otetul de trandafiri se obtine prin macerarea petalelor de trandafir proaspete in alcool sau in otet natural si este apreciat din plin pentru proprietatile sale terapeutice care constau in combaterea durerilor de cap, combaterea febrei, regenerarea stratului protector al pielii si in calmarea durerilor de gat.

Retete de preparare a otetului de trandafiri

Reteta pe baza de alcool

1. Se iau 200 gr de petale de trandafiri de dulceata, 1 litru de otet de vin alb si 150 ml de alcool de 70 de grade.
2. Se amesteca ingredientele si se pun la macerat intr-un borcan de sticla, timp de 1 luna de zile. Borcanul se pastreaza la loc intunecos, ferit de soare, la temperatura camerei.
3.  Dupa ce trece perioada de macerare, se strecoara, iar otetul de trandafiri astfel obtinut se pastreaza in sticle, in loc intunecos si rece.

Reteta pe baza de vin alb

1. Aveti nevoie de 400 gr de petale de trandafiri de dulceata si 1 litru de otet de vin alb.
2. Se pune jumatate din cantitatea de petale, adica 200 gr, la macerat cu otetul, intr-un borcan de sticla. Se lasa la macerat timp de 2 saptamani, la loc intunecos, ferit de soare, la temperatura camerei.
3. Dupa cele 2 saptamani se strecoara otetul, se pun inca 200 gr de petale, si se mai lasa inca 2 saptamani la macerat. Acest lucru se face pentru a intensifica aroma de trandafiri, pentru ca otetul de trandafiri obtinut cu otet alb se foloseste foarte mult in bucatarie, pentru asezonarea salatelor si nu numai.
4. Otetul obtinut dupa cele 4 saptamani de macerare se pastreaza in sticle, in loc intunecos si rece.

Beneficiile otetului de trandafiri pentru sanatate

1. Este un bun remediu impotriva febrei, a durerilor de cap, a racelii, a oboselii si a durerilor reumatice. Se foloseste otetul pentru frectii si masaj sau chiar comprese.
2. Trateaza arsurile solare usoare.
3. Poate fi folosit ca balsam de par, la clatirea finala. Se face o solutie dintr-o parte otet si 10 parti apa.
4. Diluat cu apa se poate folosi ca tonic facial sau ca apa de gura.
5. Otetul de trandafiri obtinut cu otet alb se foloseste si in salate, la dressinguri sau in sosuri.

Pentru un otet de trandafiri de cea mai buna calitate se vor folosi petale proaspete, imediat dupa recoltare. Nu folositi trandafiri din comert sau daca au fost stropiti cu pesticide cu cel putin 2 saptamani inainte de recoltare. Incercati sa folositi trandafiri din surse sigure, de cea mai buna calitate.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Distribuie.