Cum sa obtii ingrasamant natural din zat de cafea si coji de oua

0

Toate plantele au nevoie de un sol bogat in nutrienti pentru a creste si a se dezvolta sanatos, mai ales daca vorbim de fructele si legumele pe care le cultivam in propria gradina pentru consumul propriu.

Dupa o folosire indelungata, solul ramane fara minerale si nutrienti, de aceea este importanta rotatia culturilor si folosirea fertilizatorilor si ingrasamintelor. Dar pentru a avea produse cat mai naturale evitati pe cat posibil folosirea ingrasamintelor chimice sau a pesticidelor. Exista numeroase variante alternative, realizate din ingrediente naturale care pot fi folosite.

Doua astfel de ingrediente sunt zatul de cafea si cojile de oua. Nu credem ca exista gospodarie in care sa nu se consume sau oua, de aceea de acum inainte nu le mai aruncati. Strangeti zatul de cafea pentru a-l folosi in gradina, la fel si cojile de oua.

Zatul de cafea contine azot, fosfor, potasiu, dar si numeroase minerale si vitamine. Este recomandat sa se foloseasca pentru plantele care au nevoie de un ingrasamant acid, precum coacazul, coniferele, azaleele, trandafirii si unii pomi fructiferi.

Cojile de oua contin 93% carbonat de calciu, azot, fosfor, dar si multe alte elemente excelente pentru ingrasarea solului. Pentru a le folosi, trebuie sa le uscati bine si apoi sa le pisati bine.

Cum se realizeaza ingrasamantul natural din zat de cafea si coji de oua

Amestecati zatul de cafea umed impreuna cu cojile de oua bine pistate. Cu acest amestec puteti fertiliza solul din gradina, inainte de a planta legumele.

Pentru folosirea lui in ghivece, insa, trebuie sa aveti grija, ca nu toate florile se impaca bine cu acest amestec si nici nu se aplica prea des, o data la 1-2 luni.

Insa aceste ingrediente se pot folosi si separat, nu doar in amestec, e important sa stiti despre fiecare planta ce fel de ingrasamant are nevoie si sub ce forma. De exemplu, lamaiul se impaca foarte bine cu cojile de oua pisate, pe cand afinul prefera amestecul. Documentati-va despre nevoile plantei inainte de folosi orice ingrasamant, altfel riscati sa imbolnaviti planta sau chiar sa o omorati.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Distribuie.