5 moduri inedite pentru plantarea capsunilor

1

Capsunile sunt fructele de primavara pe care le asteptam cu totii cu mare nerbadare, datorita gustului extrem de aromat, dar si pentru proprietatile lor binefacatoare. Capsunile au efect antibiotic, bactericid, antiinflamator, tonic, reduc colesterolul, sunt un bun alcalinizant al sangelui, sunt nutritive si reminalizante.

Capsunile se pot cultiva in toate regiunile tarii noastre, in gradini, dar mai ales in sere. Daca va doriti sa aveti in gradina capsuni, dar nu aveti un spatiu suficient de mare pentru a le cultiva, in acesta articol va vom prezenta cateva modalitati inedite pentru plantarea caspunilor.

Aceste variante alternative pentru plantarea capsunilor pot fi puse cu usurinta in practica, chiar daca nu aveti un spatiu generos pe langa casa.

5 moduri inedite pentru plantarea capsunilor

1.  Planteaza capsuni in jgheaburi 

Aceasta metoda poate fi adoptata cu usurinta de majoritatea dintre noi, pentru ca jgheaburile se pot suspenda foarte usor in diverse locuri. Se pot pune pe gard, se pot pune pe langa casa sau se pot suspenda pe marginea unei terase sau a unui foisor.

Aceasta solutie poate fi folosita si pentru plantarea alor legume sau ierburi aromatice, nu doar capsuni.

Mod de plantare: Se umple jgheabul cu pamant si se planteaza stolonii de capsuni la o distanta de 15 cm unul de altul si se uda. Aveti grija ca jgheabul sa fie amplasat intr-un loc unde este soare.

2. Planteaza capsuni in butoi de plastic

Pentru aceasta solutie aveti nevoie de un butoi de plastic cu gura larga, adaptat pentru cultivarea capsunilor in straturi.

Mod de plantare: Luati un butoi de plastic cu gura larga si cu ajutorul unei bormasini faceti gauri in felul urmator: lasati o distanta de aprox 30 cm intre randurile de gauri. Pe fiecare rand faceti gauri cu un diamteru de aprox 7 cm, la o distanta de 25 cm. Pentru ca apa in exces sa se poata scurge, faceti cateva gauri pe fundul butoiului.

Pe fundul butoiului puneti o panza mai dura sau iuta si asezati un strat de pietris de aprox 5 cm. Luati o teava de PVC, cu un diamteru de aprox 10 cm si care sa aiba inaltimea butoiului. Cu bormasina faceti gauri pe toata suprafata tevii.

  • Fixati teava in mijlocul butoiului si apoi umpleti-o cu pietris.
  • Incepeti sa umpleti butoiul cu pamant pana ajungeti la primul rand de gauri.
  • Plantati stolonii de capsuni cu grija, in dreptul fiecari gauri, astfel incat sa poate creste in afara.
  • Adaugati un nou strat de pamant pana la urmatorul rand de gauri si apoi plantati din nou stoloni de capsuni.
  • Repetati procedeul pana umpleti butoiul, dar aveti grija sa nu acoperiti teava de PVC cu pamant.
  • Dupa ce ati terminat, umpleti cu apa teava de PVC, pana intreg pamantul din butoi ajunge sa fie umezit.

3. Planteaza capsuni in piramide construite din lemn

Construiti o piramida din lemn cu tavite suprapuse in care sa plantati capsunile. Daca o piramida vi se pare complicata, puteti face orice alta forma, patrat sau dreptunghi. Rezultatele vor fi aceleasi.

4. Planteaza capsuni in tevi de PVC

Cu ajutorul tevilor de PVC puteti realiza o mini-gradina verticala pentru capsuni, Principiul de realizare este acelasi ca si la plantarea in butoi.

Alegeti tevi cu un diametru de aprox 15-20 cm, iar in interior puneti o teava mai subtire, de aprox 1,5 cm. Pe aceasta o lasati mai lunga pe celelalte, ca sa puteti sa udati. Tevile le puteti fixa in niste ghivece mai mari sau chiar in galeti, umplute cu pamant.

Fixati teava de PVC in pamantul din ghiveci, apoi o introduceti si pe cea subtire si incepeti sa umpleti cu pamant, sadind stolonii de capsuni in fiecare orificiu creat.

Prin acel irigator veti uda zilnic capsunile sau la 2-3 zile, in functie de starea pamantului.

5. Planteaza capsuni in ghivece

Capsunile pot creste si in ghivece, dar aveti grija sa fie unele mari, cu o adancime de cel putin 30 cm. Acoperiti fundul ghiveciului cu un strat de pietris pentru drenarea apei, puneti pamant si plantati capsunile.

Amplasati ghiveciul intr-un loc insorit si bine aerisit. Udati la 1-2 zile, in functie de cat de umed este pamantul. Pe timpul iernii pastrati ghivecele in locuri calduroase si luminoase.

Ce alte metode alternative de plantare a capsunilor mai cunoasteti?

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto: pinterest.com

Comentarii

Share.

Susține-ne cu un Like!