Stafidele uscate in mod natural sunt o gustare naturala delicioasa. In plus, sunt folosite la multe retete de dulciuri si prajituri, cum ar fi biscutii, cozonacii sau in cerealele cu ovaz.
Nu sunt greu de facut acasa daca urmati acesti pasi simpli!
Stafidele ne ofera cateva substante nutritive esentiale pentru organism, iar consumul zilnic al acestora ofera si unele beneficii pentru sanatate. Deoarece stafidele sunt bogate in carbohidrati, in special zaharuri naturale, ele ne dau o crestere rapida a energiei atunci cand ne simtim molesiti – fara insa sa se vada pe cantar.
Din acest motiv, stafidele sunt o gustare excelenta inainte sau dupa un antrenament fizic. Stafidele contin aproximativ 130 de calorii si 31 de grame de carbohidrati la fiecare 1/4 cana de stafide. Stafidele sunt o alternativa fezabila de stimulare a energiei in timpul exercitiilor de anduranta de inalta intensitate. Asadar, daca faceti sport constant sau de performanta, ar trebui sa luati in calcul introducerea stafidelor in dieta voastra.
Consumul de stafide in mod regulat poate ajuta la usurarea sau prevenirea constipatiei. Stafidele sunt o sursa buna de fibre dietetice, benefice in cazurile de constipatie.
Stafidele sunt alimente bogate in nutrienti. Acestea sunt printre putinele alimente vegetale bogate in fier, un mineral esential pe care corpul il cere zilnic pentru a produce proteinele care transporta oxigenul in celulele corpului.
Consumul zilnic de stafide va poate ajuta sa va asigurati necesarul de fier, adica 8 miligrame pentru barbati si femei de peste 50 de ani, 18 miligrame pe zi pentru femei in varsta fertila, 27 miligrame in timpul sarcinii si 9 miligrame pe zi pentru femeile care alapteaza.
Stafidele sunt, de asemenea, bogate in potasiu, fitonutrienti si antioxidanti. O doza zilnica de stafide poate reduce riscul de boli cronice.
De asemenea, consumul constant de stafide este asociat cu scaderea nivelului de glucoza din sange, scaderea tensiunii arteriale, scaderea nivelului de colesterol, scaderea trigliceridelor, creste senzatia de satietate, scazand pofta de mancare, asadar veti manca mai putin in timpul meselor.
Citeste si >>> Vegan? Iata 10 surse de proteine vegetale
Cum se usuca stafidele la soare
- Incepeti cu alegerea strugurilor: sunt recomandati cei proaspeti, de culoare aurie sau violet. Asigurati-va ca sunt proaspat culesi si bine copti!
- Desprindeti boabele de pe codite si spalati-le bine.
- Asezati boabele pe o tava. Folositi o tava din lemn, din rachita, bambus sau plastic, cu orificii de scurgere, astfel incat aerul sa poata circula in jurul fructelor.
- Puneti tava intr-un loc insorit si uscat. Daca pe timpul noptii stiti ca se produce roua, atunci duceti tava in casa, astfel incat fructele sa ramana uscate.
- Lasati-le sa se usuce timp de 2-3 zile in soare sau pana se usuca. Intoarceti fructele de pe o parte pe alta in timpul procesului de uscare.
- Faceti un test, gustati din ele sa vedeti daca sunt gata.
- Dupa ce sunt gata, puneti stafidele in borcane bine uscate si cu inchidere etansa.
- Pastrati-le in loc racoros si uscat.
Citeste si >>> Mitul celor 2 litri de apa pe zi: cata apa trebuie sa bem si cum
Citeste si >>> Incepe dimineata cu un pahar cu apa plata cu lamaie. Iata beneficiile
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.
sursa foto: agroweb.org