Cum se prepara siropul de papadie

0

Papadia este o floare de primavara, care creste peste tot, neavand nevoie de vreo atentie sau ingrijire speciala. Mai mult, nici vreo plantare deosebita nu este necesara, pentru ca papadia se inmulteste foarte usor, atunci cand floarea este alba, iar perisorii ei cu seminte in varf sunt imprastiati peste tot.

Ca o curiozitate, papadia nu creste in locuri umbroase si intunecate, ii place soarele.

Despre beneficiie papadiei pentru sanatatea noastra puteti citi AICI. Siropul de papadie mai este supranumit si mierea de papadie, deoarece siropul autentic de papadie nu poate fi deosebit usor de mierea de albine. Siropul de papadie este foarte bine tolerat de cei care nu tolereaza aciditatea mierii naturale. Gustul este usor amarui, specific florilor de papadie. Iata cum se prepara:

Cum se prepara siropul de papadie

Ingrediente:

  • 4 pumni de flori de papadie
  • 1 litru de apa
  • 1 kg de zahar nerafinat
  • 1/2 lamaie taiata felii

Mod de preparare:

  1. Se culeg florile de papadie dimineata, in nici un caz dupa ora 12, cand este soarele puternic.
  2. Florile de papadie se spala in apa rece pentru a elimina praful sau alte impuritati
  3. Se pun la fiert in apa rece si se lasa pe foc timp de cateva clocote
  4. Se ia oala de pe foc si se lasa la macerat peste noapte
  5. A doua zi se strecoara printr-o sita amestecul si se storc bine florile de papadie
  6. In sucul obtinut se amesteca zaharul si lamaia
  7. Se pune la fiert la foc mic pentru a nu-si pierde proprietatile
  8. Siropul trebuie sa scada fara sa clocoteasca
  9. Se verifica consistenta pentru a vedea daca este gata: se ia 1 lingura de sirop si se pune la racit pe o farfurie, daca are consistenta mierii si se poate intinde pe paine fara sa curga atunci e gata.
  10. Siropul nu trebuie sa fie prea gros pentru ca riscati sa se zahariseasca, iar daca este prea subtire va incepe sa fermenteze.
  11. Dupa ce s-a fiert siropul se lasa la racit si se pune in sticle sau borcane si se pastreaza la frigider.

Trucuri:

  • in functie de zaharul folosit siropul va avea o alta culoare, cu un zahar brun va avea culoarea siropului de artar, iar cu zahar alb, va avea culoarea galbuie ca mierea
  • florile de papadie pe care vreti sa le folositi in prepararea siropului trebuie sa fie flori crude, culese la inceputul primaverii
  • fierberea se face la foc mic, fara capac, astfel incat sa se evapore apa, dar fara sa clocoteasca

Intrebuintari:

  • puteti folosi siropul de papadie la indulcirea diverselor preparate
  • la garnisirea clatitelor sau a vafelor (waffles)
  • topping pentru inghetata
  • creme pentru prajituri de casa

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Distribuie.