Terapia cu flori de salcam combate depresia

0

Mai este luna in care infloresc salcamii, iar florile lor frumos parfumate au o multitudine de intrebuintari. Se pot consuma atat in bucatarie,din ele se fac delicioasele gogosi, dar si sub forma de ceai, tinctura, infuzie sau miere.

Parfumul florilor de salcam induc o stare de liniste si calm, atenueaza accesele de iritabilitate, de aceea florile de salcam sunt extrem de eficiente in atenuarea starilor depresive si a tulburarilor sistemului nervos.

Pe langa tratarea afectiunilor sistemului nervos, florile de salcam sunt eficiente si in cazul bolilor digestive sau pulmonare. Florile de salcam sunt un bun remediu pentru ulcerul gastroduodenal, bila lenesa, insomnii, tuse si migrene, datorita continutului de flavonoide, glucozide, tanin si uleiuri esentiale. Nu au contraindicatii in functie de varsta, florile de salcam fiind bune pentru oricine. 

Utilizari externe ale florilor de salcam

Florile de salcam sunt folosite si extern in cazul arsurilor usoare sau in cazul candidozei.

In cazul arsurilor usoare, se zdrobesc flori de salcam proaspete si se aplica pe locul afectat. Acestea vor calma senzatia de arsura si vor grabi vindecarea.

In cazul candidozei se prepara o infuzie concentrata din flori si frunze de salcam, 3 linguri la o cana de apa si se fac spalaturi vaginale in fiecare dimineata. Acest tratament are efecte antimicotice puternice, si poate fi folosit zilnic, pe termen lung.

Florile de salcam sunt recomandate depresivilor

Datorita proprietatilor calmante ale florilor, acestea sunt recomandate a fi consumate in atenuarea urmatoarelor simptome:

  • stari conflictuale interioare frecvente, cu tendinte vizibile de agresivitate
  • accese de manie si iritabilitate psihica
  • in crampe musculare de natura nervoasa
  • in cazuri de epuizare nervoasa fizica si intelectuala, cu insomnii, stari de anxietate si depresie psihica prelungita
  • in reactii necontrolate in situatii stresante, dureri de cap si migrene pe fond de stres
  • in tulburari de memorie, de echilibru si de vaz
  • in tulburări de apetit, lipsa poftei de mancare sau foame excesiv, pe fond de stres

Mierea de salcam intareste sistemul imunitar

Consumul zilnic de miere de salcam are beneficii dovedite in intarirea sistemului imunitar. Se poate lua inainte de mese sau seara inainte de culcare, diluata cu putina apa.

Cum se prepara infuzia de salcam

La o cana de apa clocotita se pune 1 lingurita de flori si se lasa la infuzat 10-15 minute, adica se acopera cana cu ceva, dupa care se strecoara pentru a se putea bea.

Se consuma in cazul gastritelor, migrenelor sau ulcerului gastric, de trei ori pe zi, dupa mesele principale.

Cum se prepara tinctura de salcam

Pentru tinctura de salcam avem nevoie de 15 linguri de pulbere de flori, care se obtine prin macinarea florilor uscate, doua pahare de alcool alimentar de 50 de grade si un borcan care se inchide ermetic. Se pune pulberea cu alcoolul in borcan, se inchide ermetic si se lasa la macerat doua saptamani, dupa care se filtreaza bine.

Se ia de patru ori pe zi cate o lingurita, diluata in apa.

Cum se prepara infuzia combinata de salcam

Trei- patru linguri de flori de salcam maruntite se pun la macerat intr-o jumatate de litru de apa, timp de 8-10 ore, după care se filtreaza. Planta ramasa dupa filtrare se fierbe in jumatate de litru de apa inca cinci minute, dupa care se raceste si se filtreaza.

Cele doua extracte se amesteca si se foloseste in consumul intern, 1-2 cani pe zi, sau extern, sub forma de comprese si bai.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto cover: agroweb.org

Comentarii

Share.