Lamaiul este o planta minunata de interior, cu un aspect decorativ placut, numeroase efecte benefice, pentru ca are capacitatea de a alunga tantarii, rodeste tot timpul anului si esti si usor de ingrijit.
Cum cresti un lamai dintr-un sambure
Pentru a creste un lamai dintr-un sambure, ai nevoie de urmatoarele:
- samburii de la o lamaie
- ghiveci cu pamant
- o folie de plastic
- o banda de cauciuc
Pentru a planta samburele in pamanat trebuie sa te asiguri ca acesta nu are urme de pulpa pe el si este usor umed. Samburii pe care ii plantati nu trebuie sa fie uscati!
Ghiveciul in care plantati trebuie sa aiba gauri de scurgere a apei. Samburii nu trebuie plantati prea adanc in ghiveci, se acopera cu un strat subtire de pamant, de aproximativ 1 cm. Dupa ce ati terminat de plantat, udati usor si acoperiti ghiveciul cu folia de plastic, ajutat de banda de cauciuc, pentru a crea un mediu umed, potrivit pentru ca samburele sa incolteasca. Practic se creaza efectul de sera.
Se pune ghiveciul intr-un loc insorit si se uda o data la 4-5 zile, pana cand samburele incolteste. Dupa ce a incoltit samburele indepartati folia de plastic si continuati sa udati o data la 4-5 zile sau ori de cate ori pamantul este uscat sau vedeti ca planta este usor vestejita.
Dupa ce lamaiul incepe sa creasca il puteti muta intr-un ghiveci mai mare, dar atentie, ghiveciul trebuie sa fie din ceramica sau lemn, pentru ca radacinile lamaiului au nevoie sa respire.
Lamaiul prefera soarele si caldura
Lamaiul este o planta care adora soarele si caldura, asadar pe timp de vara il puteti tine afara, in gradina sau in balcon. Lamaiul nu tolereaza inghetul. La temperaturi mai mici de 13°C lamaiul intra in repaus. Temperatura optima pentru lamai pe perioada de iarna este de 13-18°C, dar in timpul verii acestea pot urca si pana la 35°C.
Lamaii infloresc de obicei primavara si fac fructe mai tot timpul anului. Cat este inca mic, mare parte dintre fructele lui vor cadea, pentru ca crengile lui nu le pot sustine pe toate, deci nu va ingrijorati, este normal. In primii 2-3 ani de viata lamaiul poate sustine cam 3-4 fructe. O lamaie are nevoie de 5-8 luni ca sa fie coapta, in conditii de apartament.
Pe parcursul unui an, veti avea lamai in toate stadiile, unele coapte, unele pe jumatate crescute, iar alte ramuri doar cu flori.
Nu tineti lamaiul in locuri intunecoase, pentru ca el nu va rodi, are nevoie de multa lumina pentru a face fructe. Ghiveciul in care il cresteti nu trebuie sa fie foarte mare, lamaiul prefera sa aiba radacinile inghesuite. Este foarte probabil sa fie nevoie sa ii schimbati ghiveciul abia dupa primii 3-4 ani.
Pamantul in care plantati lamaiul nu trebuie sa retina apa, pentru a nu pastra umezeala in jurul radacinilor, deci turba simpla nu este potrivita. Amestecati cu o parte egala de nisip pentru a asigura drenajul apei, Nu uitati sa il udati des, lamaiul este mare consumator de apa.
Citeste si >>> Cum se altoieste lamaiul pentru a face fructe.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.
Sursa articol: wikipedia Sursa poza cover: pinterest.com