15 Alimente anti-microbi pe care trebuie sa le consumi – Partea I

0

Lupta cu microbii o ducem zi de zi, de aceea e important sa ne gasim aliatii potriviti in aceasta batalie, care sa ne ajute organismul ori de cate ori e nevoie. Cea mai la indemana metoda este alimentatia, asadar va vom prezenta o serie de alimente anti-microbi, care nu trebuie sa lipseasca de pe lista de cumparaturi.

1. BROCCOLI

Broccoli face parte din familia verzei, este cea mai bogata in substanta sulforafane, care contribuie la limitarea dezvoltarii anumitor tipuri de cancer si bacterii. In plus, este extrem de bogata in Vitamina C.

MODALITATI DE CONSUM

Broccoli se consuma, de obicei, ca si garnitura la peste, dupa ce a fost fiert rapid in cateva clocote. Acesta nu trebuie fiert prea mult, cat sa ramana crocant, altfel se vor distruge enzimele pe care le contine. Buchetelele de broccoli se mai pot consuma si proaspete, in diverse salate.

Acesta trebuie consumat cel putin o data pe saptamana.

2. VARZA MURATA

Cred ca cu totii cunoastem de la bunicii si strabunicii nostri beneficiile pe care le are consumul de varza murata, cat si zeama acesteia. Datorita fermentatiei, varza contine probiotice, adica acele bacterii bune care protejeaza flora intestinala si intaresc sistemul imunitar.

MODALITATI DE CONSUM

Preferabil este sa consumati varza murata ca atare, nefiarta sau calita, sub forma de salata cu ulei de masline, piper si putina boia iute sau dulce, dupa preferinte. Se poate consuma de mai multe ori pe saptamana, fiind un aliment usor de digerat. In plus, nici nu ingrasa, fiind folosita in diverse cure de slabit.

3. USTUROIUL

Usturoiul este cunoscut inca din cele mai vechi timpuri ca fiind cel mai puternic antibiotic natural. Pe langa faptul ca distruge microbii, este si antioxidant, antimicrobian, anticancerigen, anticolesterol etc. Efectele sale benefice se datoreaza continutului de compusi sulfurici. Pe langa asta, usturoiul distruge doar bacteriile „rele”, nu si pe cele „bune”.

MODALITATI DE CONSUM

Ideal este sa consumati usturoiul crud sau aproape crud, pentru ca fierberea ii distruge proprietatile active. Daca aroma vi se pare prea tare, il puteti adauga in mancare cand aceasta este aproape fiarta. Specialistii recomanda consumul a cel putin 2-3 catei de usturoi pe zi.

4. MIEREA

Mierea este apreciata ca si aliment benefic pentru sanatatea noastra inca de pe vremea bunicilor. Datorita continutului de vitamine, polifenoli si oligo-elemente care actioneaza impreuna, mierea are proprietati cicatrizante, antimicrobiene si stimulante.

MODALITATI DE CONSUM

Mierea nu se fierbe sau se incalzeste, decat foarte putin, pentru ca altfel devine toxica. Aceasta nu trebuie lasata la invechit si se consuma in anul urmator recoltarii. Mierea cu cea mai mare putere antibacteriana este cea din levantica si din cimbru.

Mierea se consuma in ceai, amestecata in branza de vaci, in diverse creme sau in deserturi, dar intotdeauna pusa cand alimentele sunt caldute si nu fierbinti.

Puteti consuma 1-2 lingurite cu miere pe zi, nu foarte multa, deoarece contine zahar!

5. LAMAILE

Lamaia, ca si grapefruit-ul, face parte din familia citricelor si este o buna sursa de vitamina C. Combate oboseala, ajuta la absorbtia fierului, stimuleaza sistemul imunitar, ajuta organismul in procesul de detoxifiere, fiind un bun sustinator al activitatii ficatului.

MODALITATI DE CONSUM

Zeama de lamaie se consuma proaspata, pentru a nu-si pierde proprietatile. Ideal este sa consumati zilnic zeama de la o lamaie, fie intr-un pahar de apa calduta, fie in ceai sau in diverse salate si mancaruri.

Partea a II a articolului 15 Alimente anti-microbi pe care trebuie sa le consumi o gasiti AICI, iar partea a III a o gasiti AICI.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.