Resveratrolul, antioxidantul minune cu beneficii asupra inimii, creierului si taliei

0

Resveratrolul este un antioxidant bioflavonoid polifenic produs de anumite plante si gasit in anumite alimente si bauturi care sunt cunoscute ca au efecte anti-imbatranire. In plante, este natural sintetizat ca un mecanism de aparare pentru a proteja impotriva fungilor, dar si ca raspuns la factorii de stres din mediul lor, inclusiv radiatii.

Astazi, resveratrolul este considerat a fi unul dintre cei mai puternici polifenoli si cei mai puternici protectori impotriva simptomelor asociate cu imbatranirea si deteriorarea din cauza radicalilor liberi.

Studiile arata ca cele mai bogate surse de resveratrol sunt plantele, inclusiv pielitele de struguri rosii, vin rosu, cacao bruta si fructele de padure, cum ar fi coacazele, murele si afinele.

Vinul rosu este, probabil, sursa cea mai cunoscuta de resveratrol, in principal datorita nivelurilor ridicate ca urmare a procesului de fermentatie care transforma sucul de struguri in alcool.

5 Beneficii ale resveratrolului

1. Are efecte anti-imbatranire si lupta impotriva cancerului

Resveratrolul este un antioxidant puternic, care neutralizeaza radicalii liberi produsi in timpul proceselor corpului de zi cu zi, precum mancatul si exercitiile fizice. Raspandirea radicalilor liberi este accelerata de obiceiurile nesanatoase, cum ar fi fumatul, consumul de alimente nesanatoase si raspunsul la poluarea si toxicitatea mediului. Necontrolati, radicalii liberi pot deteriora celulele si se crede ca sunt o cauza a bolilor care cauzeaza moarte timpurie, cum ar fi cancerul. Consumul de alimente vegetale bogate in antioxidanti si fitonutrienti are beneficii antioxidative, anticancerigene si antitumorale, care protejeaza adultii de multe boli legate de inaintarea in varsta.

2. Protejeaza sanatatea cardiovasculara

Datorita activitatii sale antiinflamatorii, s-a demonstrat ca resveratrolul ofera protectie impotriva aterosclerozei (ingrosarea arterelor care reduce fluxul sanguin), colesterolului rau LDL, formarea cheagurilor de sange si infarctului miocardic. Consumul crescut de resveratrol a fost, de asemenea, dovedit ca poate contribui la imbunatatirea circulatiei si a avut efecte benefice asupra metabolismului.

3. Ajuta la protejarea creierului si a sanatatii cognitive/mentale

Resveratrolul este unic, deoarece antioxidantii sai pot traversa bariera hemato-encefalica pentru a proteja creierul si sistemul nervos, spre deosebire de alti antioxidanti.
Studiile recente efectuate de cercetatorii de la Centrul de Cercetare al Nutritiei de la Universitatea Northunbria din Marea Britanie au aratat ca resveratrolul a crescut considerabil fluxul de sange catre creier, sugerand un beneficiu considerabil pentru functionarea creierului sanatos si pentru efectele neuroprotective.

Asadar, un consum crescut poate creste protectia impotriva problemelor cognitive/mentale, inclusiv Alzheimer, dementa si altele.

4. Resveratrolul poate ajuta la prevenirea obezitatii

Rezultatele studiilor efectuate pe animale au constatat ca resveratrolul exercita efecte benefice asupra rozatoarelor hranite cu o dieta bogata in calorii, ajutand la prevenirea depozitarii grasimilor si la reglarea nivelurilor de insulina.

Alte cercetari au aratat ca resveratrolul poate ajuta la reducerea greutatii corporale si tesutului adipos la animalele obeze.

Nu este absolut clar cum se traduce acest lucru pe oamenii care consuma alimente sau bauturi cum ar fi vinul si fructele de padure, dar studiile au gasit legaturi intre adultii care au diete echilibrate cu cantitati moderate de vin incluse si greutati corporale mai sanatoase.

5. Resveratrolul are efecte benefice asupra persoanelor cu diabet

Resveratrolul poate fi util pentru cei cu diabet si prediabet prin reducerea complicatiilor (cum ar fi leziunile nervoase si deteriorarea inimii) si ajutarea administrarii nivelurilor de insulina. Este cunoscut faptul ca acest fitoestrogen afecteaza in mod pozitiv secretia de insulina si concentratiile de insulina din sange, conform studiilor pe animale.

Pentru ce e folosit resveratrolul?

Resveratrolul si sursele care il furnizeaza, inclusiv vinul rosu, sunt mai mult decat protectori puternici ai inimii, sunt, de asemenea, si stimulatori si creierului. Resveratrolul este folosit, in special, pentru beneficiile anti-imbatranire, insa acesta ajuta si in urmatoarele situatii:

  • Asigura un puternic suport antioxidant
  • Stimuleaza capacitatea organismului de a lupta impotriva stresului oxidativ (sau a daunelor provocate de radicalii liberi)
  • Sprijina sanatatea celulara si a tesuturilor
  • Protejeaza impotriva cancerului
  • Ajuta circulatia sangvina, foarte importanta pentru protejarea unei inimi sanatoase
  • Protejeaza impotriva diabetului
  • Protejeaza memoria, sanatatea cognitiva si ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
  • Previne aparitia semnelor sau simptomelor premature asociate cu imbatranirea, inclusiv inflamatia care duce la deteriorarea arteriala si deteriorarea articulatiilor
  • Sustine un sistem digestiv sanatos si imbunatateste eliminarea deseurilor sau a compusilor toxici
    Imbunatateste nivelul de energie si rezistenta a organismului
  • Unele cercetari au constatat chiar ca acesta ajuta la protejarea impotriva efectelor radiatiei, la care suntem cu totii expusi, fie ca ne dam seama sau nu

Cele mai bune surse de resveratrol

Mai jos sunt cele mai bune alimente si bauturi pe care le puteti adauga in dieta zilnica pentru a consuma mai mult resveratrol:

  • Struguri rosii si vin rosu. In cazul in care va intrebati, vinul alb are niste cantitati dar mult prea mici, deoarece pielitele de struguri sunt indepartate mai devreme in procesul de vinificatie.
  • Anumite tipuri de ceaiuri traditionale, inclusiv ceaiul Itadori, obisnuit in tarile asiatice
  • Cacao bruta (ciocolata neagra)
  • Coacaze
  • Dude
  • Afine
  • Fistic

Precautii in consumul de resveratrol

Desi am mentionat ca vinul rosu si cacao sunt doua dintre cele mai bune surse de resveratrol, o dieta de ciocolata neagra si vin rosu poate foarte nesanatoasa daca exagerati. Cea mai buna modalitate de a obtine beneficiile resveratrolului este prin echilibru si moderatie.

Va recomandam sa consumati vin in cantitati mici, aproximativ un pahar pe zi sau mai putin; conform celor mai multe studii, pana la doua pahare zilnic pentru barbati si una pe zi pentru femei nu s-a dovedit a cauza probleme de sanatate.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

6 Alimente care iti ajuta ficatul sa se detoxifieze

Peste 20 de beneficii nestiute ale consumului de cafea

Mitul celor 2 litri de apa pe zi: cata apa trebuie sa bem si cum

Citeste primul stirile in Google Play, descarca aplicatia si aboneaza-te pentru a fi la curent cu noutatile noastre: 

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.