De ce e importanta hidratarea nucilor si semintelor inainte de consum

1

Consumul de nuci si semninte ar trebuie sa ocupe un loc important in alimentatia noastra zilnica, deoarece sunt bogate in proteine, minerale, precum calciu si magneziu, fibre, acizi grasi esentiali care ne vor ajuta sa ne mentinem o inima sanatoasa, un colesterol scazut si mai mult de atat, sa scadem si in greutate.

Daca obisnuiti sa consumati regulat nuci si alte seminte crude, ar trebui sa stiti ca este foarte importanta inmuierea lor in apa inainte de a le consuma, pentru ca astfel vei elibera enzimele digestive, dar va creste si calitatea nutritionala a acestora.

Nucile sau semintele care nu au fost hidratate anterior, contin inhibitori de enzime ce pot duce la ingreunarea digestiei. Inhibitorii de enzime sunt niste molecule care se “ataseaza” de enzimele din corp si le incetinesc activitatea. Cum enzimele au un rol esential in procesul de digestie, o proasta functionare a acestora, poate crea si probleme digestive. Acesti inhibitori de enzime impiedica semintele sa germineze pana in momentul in care ajung in mediul propice.

Atentie! Nucile si semintele prajite nu trebuie inmuiate, deoarece prin procesul de incalzire, le-au fost distruse enzimele.

Odata ce le-ai inmuiat este important sa le usuci apoi, pentru a evita aparitia mucegaiului. Uscarea se poate face fie in mod natural, la soare si aer, fie in deshidrator. Pentru un gust mai bun, puteti adauga sare de mare in apa in care urmeaza sa hidratati nucile si semintele.

De ce e importanta hidratarea nucilor, semintelor, cerealelor si a fructelor uscate?

  • neutralizeaza inhibitorii de enzime
  • creste continutul de vitaminele, in special cele din complexul de vitamine B
  • ajuta digestia si reduce glutenul
  • ajuta la o mai buna absorbtie a proteinelor
  • previne deficientele minerale
  • neutralizeaza toxinele din colon si pastreaza un colon curat
  • indeparteaza reziduurile si praful care se regasesc mai ales in coaja acestora; veti observa ca apa in care inmuiati semintele se va inchide la culoare
  • indeparteaza acidul fitic; considerat un anti-nutrient, acesta se regaseste in cantitati mai mari in cereale si mai mici in nuci si seminte. Acidul fitic poate interactiona cu mineralele din tractul intestinal (calciu, magneziu, fier, cupru si, mai ales, zinc) si le poate impiedica absorbtia.

Cum se realizeaza hidratarea nucilor, semintelor, cerealelor si a fructelor uscate?

  • folositi 1 lingura de sare la 4 linguri de nuci sau alte seminte
  • dizolvati sarea in apa curata si adaugati semintele, astfel incat sa fie acoperite integral de apa
  • acoperiti vasul cu un tifon pentru a permite aerului sa circule si lasati-l intr-un loc cald
  • strecurati apa si spalati bine semintele, dupa ce procesul de inmuiere s-a terminat
  • uscati-le la soare sau in deshidrator, pana devin crocante
  • pastrati-le la frigider

Timpul de hidratare pentru cele mai utilizate nuci, seminte, fructe uscate

  • Migdale: 8-12 ore. In cazul in care nu sunt bine uscate, migdalele rancezesc repede.
  • Nuci braziliene: Nu se hidrateaza!!
  • Caju: 2-3 ore
  • Seminte de in: 8 ore
  • Alune de padure: 8-12 ore
  • Seminte de canepa: Nu se hidrateaza!!
  • Nuci de macadamia: Nu se hidrateaza!!
  • Nuci pecan: 4-6 ore
  • Muguri de pin: Nu se hidrateaza!!
  • Fistic: Nu se hidrateaza!!
  • Seminte de dovleac: 8 ore
  • Seminte de susan: 8 ore
  • Seminte de floarea soarelui:  2 ore
  • Nuci: 4 ore
  • Stafide, Smochine, Curmale, Caise deshidratate, Prune uscate, Goji: 30-40 minute. Caisele uscate contin de 4-5 ori mai multe minerale si oligo-elemente decat cele proaspete, dar sunt mult mai calorice: 100 g de caise uscate furnizeaza 200 calorii.

O sa observati ca gustul acestora va fi mai bun dupa hidratare, in special la nuci si migdale, pentru ca taninurile din coaja vor fi eliberate.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.