Ceaiul de sanziene in tratarea afectiunile tiroidiene

0

Florile de Sanziene sunt flori de vara, care infloresc in luna iunie, in jurul sarbatorii Nasterii Sfatului Ioan Botezatorul. Acestea sunt plante vindecatoare si se spune ca au puterea de a alunga duhurile necurate.

Ceaiul de sanziene este bun de leac pentru aproximativ 60 de boli, de la cele ale sistemului nervos si endocrinologice, pana la cele biliare, hepatice, renale sau cutanate.

Sanzienele se pot prepara si administra sub mai multe forme: ceai, infuzie, decoct, tinctura, sirop sau chiar alifie. Terapeutii recomanda utilizarea maceratului la rece, acesta pastrand cel mai bine proprietatile vindecatoare ale sanzienelor. Se folosesc florile de sanziene proaspete sau uscate, de culoare galbena, cu aroma dulceaga si gust amar.

Pentru a obtine acest macerat aveti nevoie de:

  • o lingura de flori de sanziene uscate sau proaspete
  • 300 ml apa rece
  • puneti florile la macerat timp de 12 ore

Strecurati apoi maceratul si consumati dimineata pe stomacul gol o cana, timp de o luna de zile, cu 30 minute inainte de masa. Dupa o luna de zile, faceti pauza de 3 saptamani daca doriti sa reluati cura.

Beneficiile terapeutice ale ceaiului de sanziene

  • Sanzienele regleaza functia glandei tiroide, ceaiul de sanziene fiind recomandat persoanelor care au astfel de probleme, atat in hipotiroidism, cat si in hipertiroidism. Studiile arata ca sanzienele pot reduce riscul de aparitie al nodulilor si cancerului tiroidian. Se recomanda gargara zilnic cu infuzie concentrata de sanziene, realizata din 3 lingurite de sanziene uscate si o cana de apa clocotita. Se mai poate unge si la exterior zona tiroidiana cu tinctura de sanziene si cu ulei de sanziene, pentru efecte mai rapide.
  • Ceaiului de sanziene a mai fost asociat, de asemenea cu ameliorarea simptomelor in dementa, boala Alzheimer, tulburari de memorie, ameteli.
  • Ceaiul de sanziere este un bun energizant si tonic, de aceea poate inlocui cu succes cafeaua de dimineata
  • Impiedica formarea pietrelor la fiere (litiaza boliara), curata ficatul si stimuleaza functiile celulelor hepatice.
  • Este un foarte bun antiinflamator, antiseptic, eficient in raceala, gripa si alergii.
  • Scade riscul aparitiei pietrelor la rinichi (litiaza renala), previne aparitia chisturilor renale, stimuleaza diureza, fiind un adevarat medicament pentru rinichi.
  • Mentine sanatatea sistemului digestiv, fiind un adjuvant in tratarea gastritei sau a ulcerului.
  • Stimuleaza fertilitatea si libidoul, fiind recomandat in problemele de infertilitate atat la femei, cat si la barbati.

Sanzienele sunt folosite si in cosmetica

Florile de sanziene sunt folosite cu succes si in cosmetica, in tratamentele antirid si de reintinerire. Le puteti folosi si acasa, punand comprese de ceai de sanziene pe ten timp de jumatate de ora. Daca aveti dermatite, psoriazis sau chiar arsuri solare, compresele cu ceai sunt, deasemenea, eficiente.

Unguentul cu sanziene, care se gaseste la orice plafar, este folosit pentru tratarea ranilor, cicatricilor, vergeturilor sau pentru amelioararea durerilor reumatologice.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.