Ce vinuri punem pe masa de Sarbatori in functie de bucatele pregatite

0

De Sarbatori cu totii ne straduim sa avem pe masa cele mai bune si mai alese bucate pentru cei dragi, dar si pentru musafirii care ne vor calca pragul si vor sta la masa.

Si cum o masa de sarbatoare nu e completa fara un vin pe masura, venim in sprijinul vostru cu sfaturi despre cum puteti asocia vinul potrivit cu mancarea servita.

In primul rand vinul se alege in functie de corpolenta acestuia si de sezon: vinurile albe fructuoase fiind recomandate vara, iar cele rosii robuste sau corpolente, iarna.

Vinul ales trebuie sa puna in valoare mancarea si viceversa, gusturile nu trebuie sa se estompeze intre ele ci sa se completeze cat mai bine.

Ce vinuri asociem in functie de tipul de carne:

  • carnea de porc este pusa in evidenta de vinurile rosii seci care ii accentueaza fragezimea si ii imblanzesc voluptatea aromelor: Feteasca Neagra sau Cabernet Sauvignon 
  • carnea de vita are o aroma puternica dar devine mult mai savuroasa daca se asociaza cu vinuri rosii seci sau cupaje din: Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra, cupajele de Rara Neagra si Malbec, Shiraz sau Negru de Dragasani 
  • carnea de pui se asociaza de regula cu vinuri albe seci pentru a-i imbogati gustul: Chardonnay, Sauvignon, Pinot Grigio, cupaje care contin Feteasca Alba, Chardonnay
  • carnea de curcan merge cu toate cele trei variante ale vinului- rosu, alb si rose
  • carnea de miel are nevoie de un vin care sa-i faca fata intensitatii aromei; aici se remarca vinurile rosii seci: Rara Neagră, Cabernet Sauvignon sau cupajele care contin soiuri precum Merlot, Saperavi, Malbec
  • carnea de vanat – merge cu vinuri rosii seci. Shiraz, Syrah, Feteasca Neagra sau Merlot sunt perfecte pentru acest tip de carne
  • carnea de peste va capata un gust distins daca este asociata cu vinuri albe, seci; un Chardonnay, un Pinot Grigio sau Sauvignon Blanc.

Pentru ca vinurile sa isi pastreze gustul trebuie sa fiti atenti la modul in care depozitati vinurile, temperatura si umiditatea avand un rol foarte important. Vinurile albe si rose se servesc reci, iar cele rosii la temperatura camerei, aerate in prealabil.

Ce vinuri servim in functie de pestele pe care il consumam:

Pestele afumat (sturion, tipar, crap) dar si sardine, hering, ansoa, macrou, somon – merg cu vinuri albe precum Pinot Grigio, Riesling, Sauvignon Blanc, Chardonnay si vinuri spumante

Pastravul, stiuca, salaul – merg cu vin alb sec sau demisec

Saramura de peste – merge cu vinul alb sec

Regula generala de asociere a pestelui este cu vinul alb, insa se poate servi si un vin rose sec sau demisec.

Cum asociem cele mai populare feluri de mancare cu vinul?

Sarmalele din carne de porc si vitel se vor potrivi de minune cu o Feteasca Neagra sau cu un Pinot Noir.

Mancarea de varza cu afumatura se potriveste cu un vin alb sec precum Pinot Grigio, Sauvignon Blanc sau Feteasca Regala.

Tocanitele se asociaza de regula cu vinuri seci, rosii, taninoase. Alatura-le un pahar de Feteasca Neagra, Pinot Noir sau Shiraz.

Pilaful si ciulamaua se asociaza cu vinuri albe seci si demiseci: Feteasca Alba sau Sarba.

Pastele cu sos rosu se alatura vinurilor rosii, seci ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau Pinot Noir.

Pastele cu sos alb merg cu vinuri albe seci precum Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc.

Pastele cu sos rosu se alatura vinurilor rosii, seci ca Merlot, Cabernet Sauvignon, Feteasca Neagra sau Pinot Noir

Pastele cu sos alb merg cu vinuri albe seci precum Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc.

Caviarul se asociaza mereu cu sampania.

Branzeturile merg de obicei cu vinuri albe seci sau dulci, dar cele tari si bine maturate merg si cu vin rosu precum Shiraz, Merlot, Pinot Noir, Sauvignon sau Cabernet.

Ce vinuri combinam cu desertul preferat?

  • tort cu ciocolata: un Cabernet Sauvignon sau un vin matur rosu sec, care sa tempereze dulceata ciocolatei
  • tiramisu: vin rosu sec
  • cheesecake: vin alb dulce
  • baclava: vin alb dulce sau rose
  • clatite: vin alb dulce sau rose
  • desert pe baza de fructe: vin alb dulce

Acum ca stii ce vinuri vei avea nevoie la mesele de Sarbatori, te poti gandi si la cum vei amenaja sufrageria intr-un mod cat mai festiv, dar respectand tendintele sezonului. Si poate ca nu ar strica sa te pui la curent si cu tendintele in design interior pe 2018, daca tot vei face ceva schimbari in amenajarea casei.

Spor la gatit!

AGROHERBS VA RECOMANDA:

Care sunt condimentele potrivite pentru a obtine cei mai gustosi carnati de Craciun

Cum se face dulceata de ardei iuti

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Distribuie.