6 metode pentru combaterea stresului

0

Stresul este boala secolului nostru si din ce in ce mai multi dintre noi ne confruntam cu boli cauzate de acest factor. Relaxarea si odihna sunt factori extrem de importanti care ajuta organismul nostru sa se refaca si sa fie in buna functionare.

Boli cauzate de stres

  • tulburari psihice, cum ar fi anxietatea sau chiar depresia
  • boli ale aparatului digestiv, cum ar fi tulburari de apetit, indigestie, cresterea in greutate, uneori chiar gastrita sau ulcer, si altele
  • bolile cardiovasculare, acestea sunt nelipsite in bolile cauzate de stres; de la tahicardie, hipertensiune si chiar infarct
  • migrene si vertijuri
  • boli de piele, cum arf fi psoriazis, vitiligo, urticarie, eczeme, dermatite sau acnee
  • boli ale sistemului reproducator, ducand chiar la infertilitate
  • diabet
  • alergii
  • cancer

Asadar, haideti sa ne relaxam mai mult pentru ca avem nevoie de asta. Si nu e necesar de weekenduri lungi la spa, poti exersa cateva dintre aceste metode chiar la tine acasa, zilnic.

1. Mediteaza

Cateva minute de meditatie pe zi te scapa de anxietate. Cum faci asta? E simplu: stai pe podea si inchide ochii. Concentreaza-ti atentia pe a recita, tare sau in gand, a unei mantre cum ar fi „simt pacea” sau „ma iubesc pe mine insumi”. Pune o mana pe abdomen pentru a-ti sincroniza respiratia cu recitarea mantrei. Lasa sa treaca pe langa tine orice gand negativ.

2. Respira adanc

Luati o pauză de 5 minute si concentrati-va asupra respiratiei. Stati drept, cu ochii inchisi, cu o mana pe burta. Incet, incepeti sa inhalati pe nas, simtind procesul in abdomen si indreptandu-l spre varful capului. Inversati procesul in timp ce expirati prin gura.

3. Iesi cu prietenii

Reteaua ta de prieteni este unul dintre cele mai bune instrumente de gestionare a stresului. Vorbeste cu ceilalti, preferabil fata in fata, nu la telefon. Impartaseste starile prin care treci, o perspectiva noua iti poate schimba starea.

4.Razi din inima

Un ras sanatos nu doar te ajuta sa te descarci mental. Reduce cortizolul, hormonul de stres al organismului si sporeste substantele chimice din creier numite endorfine, care ajuta la imbunatatirea starii de spirit.

5. Asculta muzica linistitoare

Cercetarile arata că ascultarea muzicii linistitoare poate reduce tensiunea arteriala, ritmul cardiac si anxietatea. Creati o lista de melodii sau sunete din natura (oceanul, un parau susurand, ciripitul pasarilor) si permiteti mintii sa se concentreze asupra diferitelor melodii.

6. Fa miscare

Nu trebuie sa alergi ca sa fii activ. Toate formele de exercitii fizice, inclusiv yoga si mersul pe jos, pot usura depresia si anxietatea, ajutand creierul sa elibereze produca produse chimice care dau o stare de bine si oferind corpului o sansa de a practica tratarea stresului.

Puteti sa faceti o plimbare rapida in jurul blocului, sa urcati sau sa coborati scarile, sau sa faceti niste exercitii de intindere, cum ar fi rotirea capului sau a umerilor.

sursa foto: pixabay.com

Comentarii

Share.