Peste 20 de beneficii nestiute ale consumului de cafea

0

Cafeaua, ca orice alt lucru din viata noastra, are si beneficii dar si contraindicatii. In acest articol ne-am propus sa vorbim despre multele beneficii ale consumului de cafea, beneficii pe care putini dintre noi le cunoastem. Daca erati pe punctul de a incerca sa eliminati cafeaua din viata voastra, cu siguranta acest articol va va da de gandit, astfel incat sa nu faceti acest lucru.

Iata o serie de beneficii dovedite stiintific pe care consumul de cafea le are. Desigur, vorbim despre consumul moderat de cafea, nu de un consum in exces.

1.Reduce durerea
Doua cesti de cafea pot reduce durerea musculara de dupa antrenamente fizice cu pana 48%.

2.Creste aportul de fibre
O ceasca de cafea contribuie cu 1.8 gr de fibre din cantitatea zilnica necesara de aprox 28-30 gr.

3.Ofera protectie impotriva cirozei hepatice
Studiile recente au aratat ca consumul moderat de cafea protejeaza ficatul, prin reducerea nivelului enzimelor hepatice. Acest lucru se intampla atat daca consumam cafea normala, cat si cafea decofeinizata.

4. Scade riscul de diabet zaharat (tip II)
Un studiu a aratat ca persoanele care consuma aprox 6 cesti de cafea pe zi prezinta un risc mai mic cu 22% de a face diabet zaharat. Asta nu inseamna ca trebuie sa incepeti sa beti 6 cesti de cafea pe zi, o singura ceasca de cafea bauta zilnic scade riscul de diabet zaharat cu 9%, iar o ceasca de cafea decofeinizata cu 6%, se arata intr-un studiu recent efectuat la Harvard.

5.Scade riscul aparitiei bolii Alzheimer
Exista dovezi ca consumul de cafea scade riscul aparitiei bolii Alzheimer, se arata in Jurnalul European de Neurologie.

6. Previne apariti depresiei si scade riscul de suicid
O cercetare desfasurata timp de 10 ani pe 86000 de femei, asistente medicale, a aratat un risc de suicid mic la bautoarele de cafea.  Un alt studiu efectuat la Harvard a aratat ca femeile care beau in jur de 4 cesti de cafea pe zi au un risc mai mic cu 22% de a face depresie.

7. Protejeaza impotriva bolii Parkinson
Persoanele care sufera de boala Parkinson putin probabil sa fie consumatori de cafea. Cercetari recente desfasurate in Suedia au aratat ca consumul de cafea reduce riscul aparitiei bolii Parkinson, chiar si atunci cand factori genetici intra in scena.

8. Consumatorii de cafea au un ADN mai puternic
Un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie a aratat ca bautorii de cafea un o integritate mai puternica a ADN-ului, deoarece celule albe din sangele acestora au mult mai putine cazuri de rupturi spontane in ADN.

9.Scade riscul de scleroza multipla
Studiile recente au aratat ca cel putin 4 cesti de cafea pe zi pot ajuta la protejarea impotriva dezvoltarii si reaparitiei sclerozei multiple. Se crede despre cafea ca previne inflamatia neuronala care poate duce la aparitia bolii. Studiul a fost publicat in Jurnalul de Neurologie, Neurochirurgie si Psihiatrie.

10.Cafeaua reduce riscul de cancer colorectal
Chiar si consumul moderat de cafea poate reduce sansele de a dezvolta cancer colorectal cu 26%. Acest beneficiu de protectie creste odata cu cresterea consumului.

Chiar si mai multe motive de a bea cafea…

11. Reduce riscul de cancer la ficat
Se crede ca 1-3 cesti de cafea baute zilnic scad riscul de a face cancer la fiact cu 29%, carcinom hepatocelular (HCC), care este cel mai comun tip.

12. Risc scazut de guta
Riscul de a dezvolta guta (la barbati) scade odata cu cresterea consumului de cafea. Acesta este un studiu amplu, efectuat la peste 50.000 de barbati.

13. Longevitate
Ei bine. asta chiar este un motiv sa bei cafea zilnic. Toate studiile efectuate de-a lungul timpului, atat in Europa, Statele Unite cat si Asia, au dus la acceasi concluzie. Consumul de cafea creste longevitatea.

14.Previne deteriorarea retinei
Un studiu realizat de Universitatea Cornell a aratat ca consumul de cafea poate preveni deteriorarea retinei, rezultata din cauza stresului oxidativ. Nu cofeina nu este vinovata aici, ci acidul clorogenic (CLA), care este unul dintre cei mai puternici antioxidanti gasiti in boabele de cafea.

15.Cafeaua neagra previne aparitia cariilor
Cercetatorii din Brazilia au descoperit ca o cafea neagra tare ucide bacteriile de pe suprafata dintilor, care duc la aparitia cariilor si deteriorarea acestora. Adaugarea de lapte sau zahar la cafea anuleaza acest beneficiu.

16.Cafeaua protejeaza impotriva aparitiei parodontozei
Se pare ca si aici cafeaua joaca un rol important, protejand gingiile si ajutand la prevenirea aparitiei parodontozei.

17.Cafeaua poate proteja impotriva aparitiei melanomului (cancer de piele)

Un studiu publicat in Jurnalul Institutului National al Cancerului a constatat ca riscul de melanom scade odata cu consumul de cafea si ca acest risc scade cu fiecare ceasca consumata.

18.Imbunatateste starea generala de sanatate
Consumul de cafea imbunatateste starea generala de sanatate si este recomandat sa bem 2-3 cesti de-a lungul zilei, chiar si cafea decofeinizata. Insa, pentru a beneficia din plin de toate proprietatile cafelei, este de preferat sa nu adaugati lapte sau zahar in cafea. Incercati sa o consumati neagra, simpla.

19.Scade riscul mortalitatii din cauza bolilor de inima
Cercetatorii au descoperit ca cei care beau doua sau mai multe cesti de cafea zilnic dupa un atac de cord, au cel mai mic risc de a muri de atac de cord.

Beneficiile cafelei se datoreaza antioxidantilor pe care ii contine

Cafeaua are atatea beneficii asupra sanatatii noastre datorita antioxidantilor prezenti in mod natural in boabele de cafea.
O portie obisnuita de cafea contine mai multi antioxidanti decat portiile obisnuite de suc de struguri, afine, zmeura si portocale.
Antioxidantii din cafea pot atenua inflamatia, reducand riscul tulburarilor asociate cu inflamatiile, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Dar cafeaua decofeinizata?

Desi exista cateva studii care arata ca si cafeaua decofeinizata are cateva proprietati benefice asupra sanatatii, majoritatea studiilor efectuate au aratat ca la cafeaua ne-decofeinizata gasim toate aceste proprietati la cea mai inalta valoare.

Acest lucru este din cauza faptului ca multi dintre antioxidanti sunt eliminati in timpul procesului de decofeinizare.

Contraindicatii ale cafelei?

Pentru majoritatea oamenilor, cafeaua poate fi o parte sanatoasa a dietei zilnice si nu exista niciun motiv sa nu te bucuri de cateva cesti de cafea pe zi, mai ales daca ai posibilitatea sa o prepari cu un espressor automat cum sunt cele de AICI.

Cu toate acestea, cafeaua poate sa nu fie benefica pentru toata lumea. Cei cu anumite afectiuni ale inimii, sensibilitate la cafeina si femeile gravide ar trebui sa ramana la decofeinizata sau la ceai.

De asemenea, cei care beau cafea in exces pot pierde unele dintre beneficii din cauza cantitatilor mari de cafeina pe care le consuma. Aceste persoane ar trebui sa faca o pauza de la cafea pentru a-si restabili toleranta la cofeina la un nivel mai moderat.

AGROHERBS VA RECOMANDA:

7 Efecte pozitive ale consumului de magneziu

Beneficiile utilizarii Aloe Vera pentru ingrijirea pielii

9 Alimente care lupta impotriva depresiei mai bine decat medicamentele

Brusturele dulce trateaza migrenele

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa articol: www.caffeineinformer.com

Comentarii

Share.