Cu un continut mare de vitamina C, vitaminele B1, B2, K, F şi P, alaturi de microelemente, acizi grasi esentiali si fitostenoli, catina poate fi pe buna dreptate considerata o planta miraculoasa. Frunzele, scoarta, semintele, dar mai ales fructele de catina au rezultate extraordinare atat in scop medical, cat si alimentar. Uleiul de catina este folosit si in tratamentul ulcerului gastric si duodenal, diareei, urticariei si starilor alergice, maladiilor neuroendocrine, reumatismului, afectiunilor circulatorii si hepatice, alcoolismului, anemiei, asteniei si chiar stresului.
Exista trei tipuri de catina:
– Catina alba (Hippophae rhamnoides L.);
– Catina mica (Myricaria germanica Desv.);
– Catina rosie (Tamarix ramosissima Ledeb.).
Toate cele trei tipuri de catina se cultiva in tara noastra, atat la munte, cat si la poalele muntilor. Uleiul despre care dorim sa discutam astazi este realizat din catina alba.
Despre catina alba
Acesta este un arbust care creste in palcuri sau tufarisuri intinse, pe nisipuri si pietrisuri, pe prundisurile din lungul raurilor si islazurilor, pe coaste pietroase. Catina prefera solurile saraturate, din regiunea litorala pana in etajul montan; pe suprafete intinse, gasim catina in Subcarpatii Munteniei si Moldovei, intre Olt si Siret, insular in Delta Dunarii.
Perioada de recoltare este: august-octombrie.
Ceea ce trebuie sa stim este ca uleiul de catina are o multime de proprietati, de care ar trebui sa profitam mai des.
De este catina atat de apreciata?
Catina contine acizi grasi omega 7, acizi care stimuleaza functia celulara. Ce inseamna asta? Mentin sanatatea celulelor si pielea, unghiile si parul unei persoane sunt mai sanatoase, mai tinere si mai frumoase.
De asemenea, catina ajuta la producerea de colagen. O persoana, pe masura ce imbatraneste, produce din ce in ce mai putin colagen si incep sa apara ridurile si alte probleme ale pielii.
O mentiune foarte importanta despre uleiului de catina este ca acesta se poate folosi simplu, fara a fi utilizate alte tipuri de lotiuni sau creme.
Cum folosim corect uleiul de catina pentru a ne intari sistemul imunitar?
Se iau 30-40 de picaturi de ulei de catina zilnic. Puteti sa luati uleiul simplu sau folosind miere de albine. Respectati aceasta reteta timp de 4 saptamani pentru ca rezultatele sa fie vizibile.
Uleiul de catina are efecte anticancerigene
Acesta este un lucru demonstrat de catre specialisti. Uleiul de catina are o multime de antioxidanti si lupta impotriva oricarui tip de cancer. Substantele active care se afla in uleiul de catina inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.
Mai mult decat atat, cu ajutorul uleiului de catina puteti reduce efectele secundare cauzate de chimioterapie.
Uleiul de catina te ajuta sa slabesti!
Foloseste o lingura de ulei de catina pe zi si vei vedea rezultatele. Il poti adauga in salate sau in alte preparate pe care le consumi. Vei vedea ca acest ulei te va ajuta sa arzi grasimile mai rapid si este si extrem de sanatos!
AGROHERBS VA RECOMANDA:
Beneficiile uleiului de ricin pentru sanatate si frumusete
Peste 20 de beneficii nestiute ale consumului de cafea
10 nutrienti care te ajuta sa scapi de grasimea de pe abdomen
Combinatia minune care lupta impotriva a peste 20 de afectiuni: ceaiul de GHIMBIR si TURMERIC
*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa la sfatul unui medic specialist.
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.