Nu lasati frigul sa va tina in casa, exista destule lucruri de facut afara, in gradina, de la plantarea in ghivece pana la ajutarea animalelor si pasarilor salbatice care traiesc pe langa curtea ta.
Deci, uitati de hibernarea pana la primavara: puneti-va hainele pentru vremea rece si iesiti in gradina. Iata ce puteti face.
Planteaza flori de iarna in ghivece
Nu va fie frica de florile si arbustii de iarna, sunt plante care adora iarna, cum ar fi Hamamelisul, Arbustul zanei (Chimonanthus praecox), Lonicera purpusii sau Ciresul de iarna (Prunus ‘Autumnalis’). Daca le aveti in ghivece nu va fie teama sa le aduceti aproape de casa, asezati-le pe trepte, langa usi si ferestre, pentru a va putea bucura de ele. Daca sunt plantate in pamant, puteti taia crengi inflorite pentru a le pune in vaze cu apa si a va decora camerele.
Ajuta animalele salbatice care traiesc in vecinatatea gradinii tale
Iarna este adesea un anotimp greu pentru pasari si animale, dar exista multe lucruri pe care gradinarii le pot face pentru a le ajuta.
Mamiferele
Unele mamifere, cum ar fi aricii, parsii sau liliecii, hiberneaza, scazandu-si drastic bataile inimii si temperatura corpului, pentru a reduce nevoia de hrana in aceasta perioada cand este limitata. Altii, cum ar fi soarecii, viezurii, vulpile, iau in greutate toamna, apoi isi minimizeaza activitatea atunci cand vremea este rea. Toti au nevoie de multa mancare toamna, apreciind resturile.
Exista tendinta de a face ordine toamna, maturand frunzele si eliminand crengile si coaja de copac, dar frunzele cazute pot fi transformate in adapost, iar gramezile de busteni si tulpini putrezite vor gazdui insecte care pot constitui hrana pentru mamifere.
Asadar, aveti liber la dezordine in gradina. Cea mai utila „mizerie” este cea care se gaseste prin colturi si crapaturi, in special la baza gardurilor vii, care sunt in mod natural uscate si relativ calde.
Ariciii, in special, vor aprecia apa proaspata si produsele alimentare proaspete, cum ar fi hrana pentru caini sau pisici (dar nu pe baza de peste), biscuiti de pisica, seminte de floarea-soarelui, nuci.
Nu le dati lapte si paine, deoarece pot provoca diaree si deshidratare.
Pasarile
Pasarile nu prea au noroc de hibernare iarna, deoarece trebuie sa isi gaseasca surse de apa si hrana pe tot parcursul iernii. Dintre toate animalele salbatice, pasarile au cea mai mare nevoie de ajutor, iar o hranitoare pentru pasari bine aprovizionata poate salva multe vieti.
Furnizati alimente bogate in grasimi care vor mentine pasarile calde in noptile lungi si reci: seminte negre de floarea-soarelui, grasime rasa (dar numai in vreme rece, in caz contrar se topeste), arahide si semințe negre pentru cinteze si scatii.
Puteti construi singuri hranitoare pentru pasari cu ajutorul unor bucati de lemn si un motofierastrau, cu care sa poti taia lemnul la dimensiunile potrivite. Vezi produsele si alege ce ti se potriveste.
Acceseaza site-ul cu unelte pentru gradinarit si ia-ti din timp sculele de care ai nevoie cand va veni sezonul muncilor din gradina.
Viata in iaz sau lac
Principalul pericol pentru viata din iaz in timpul iernii este inghetarea completa a suprafetei, care reduce dramatic nivelul de oxigen din apele de dedesubt. Puneti o minge in iaz, care sa mentina apa in jurul acesteia in miscare si va ajuta la prevenirea inghetului.
Daca intreaga suprafata ingheata, fierbeti o cratita cu apa si tineti-o pe gheata pentru a face o gaura. Stivuiti lemne si crengi in locurile insorite din apropierea lacului, pentru ca broastele si aiba unde sa se adaposteasca.
Aricii tineri
Ariciii tineri nascuti la sfarsitul toamnei ar putea sa nu aiba suficienta cantitate de grasimi pentru a trece peste iarna, asa ca, daca veti gasi unul, va avea nevoie de ajutor. Cei sub 300 grame sunt foarte tineri si ar trebui sa fie incalziti cu sticle de apa calda infasurate in prosoape, apoi dusi intr-un centru specializat cu animalele din viata salbatia.
Cei intre 300 si 500 grame ar trebui sa fie adapostiti in casa si sa li se administreze apa si doua linguri de mancare pe zi, pana cand au pus pe ei greutate suficienta ca sa poata fi eliberati sa hiberneze, daca vremea este blanda. Asadar, furnizati-le produse alimentare, adapost si materiale de cuibarit.
Asadar, te-am convins in legatura cu activitati pe timpul iernii in gradina?
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.