Cand se culeg strugurii: sfaturi practice pentru a avea un vin bun

0

Toamna este anotimpul strugurilor si al vinului si al recoltelor bogate, cand pregatim camara cu tot felul de bunatati: muraturi, zacusca, conserve si multe altele.

Si cum dintr-o camara bogata nu poate lipsi vinul, ne-am propus ca in acest articol sa va impartasim cateva sfaturi despre cand si cum se culeg strugurii, astfel incat sa puteti face un vin bun.

In mod oficial, culesul viei in aceste podgorii incepe pe 14 septembrie si nu se termina prea tarziu in toamna, doar catevea soiuri de struguri rosii care se lasa sa se coaca incet, pana toamna mai tarziu.

Strugurii trebuie culesi exact la momentul potrivit: daca se recolteaza prematur si nu sunt bine copti vinul va iesi acru, iar daca se culeg prea tarziu si se stafidesc, vinul va iesi mai putin decat ar trebui.

Strugurii se pun in ladite astfel incat sa fie bine ventilati, la o temperatura scazuta (dar nu mai mica de 0 grade) si la o umiditate care sa nu depaseasca 90%. Altfel riscati ca strugurii sa se altereze.

Cum se culeg strugurii

  • se foloseste o foarfeca la o dimensiune potrivita, astfel incat sa nu va doara mainile
  • strugurii se culeg din partea de jos a viei spre partea de sus
  • in timpul taierii se incearca pastrarea coditei in cea mai mare parte
  • vasul in care se recolteaza strugurii nu se lasa in soare, altfel strugurii se vor deshidrata
  • indicat sa va protejati mainile cu manusi

Cand se recolteaza strugurii

Asa cum spuneam, timpul recoltarii strugurilor este foarte important pentru calitatea vinului. Principalii factori care influenteaza recoltarea sunt conditiile de clima: lumina, temperatura si umiditatea.

De evitat in recoltarea strugurilor sunt zilele ploioase si zilele caniculare, pentru ca strugurii se pot strica usor si nici nu vor avea cea mai buna calitate. Cel mai bun moment pentru a culege strugurii este dimineata, dupa ce s-a luat roua.

Cum stiti ca strugurii au ajuns la maturitate si trebuie culesi

Sunt cativa factori pe care trebuie sa ii verificati pentru a fi siguri ca strugurii sunt gata de a fi culesi.

1. Gustul si aroma boabelor. Gustati din 5 in 5 in zile boabele de struguri pentru a verifica parfumul si dulceata strugurilor si a stabili cand acestia sunt gata de cules.

2. Culoarea boabelor de strugure. Culoarea este un alt element care ne indica faptul ca strugurii sunt gata de cules: strugurii albi bine copti au o culoare aurie, cei rosii capata o culoare intensa, iar cei negri devin opaci, fara pete verzi.

3.  Fermitatea boabelor. Va mai puteti da seama ca strugurii sunt copti facand testul cu cateva boabe. Strangeti o boaba de strugure intre degete, iar daca aceasta pocneste inseamna ca este coapta. Specialistii le numesc „crocante”.

Tineti cont de aceste sfaturi daca vreti sa obtineti un vin bun, parfumat si aromat, cu care sa va surprindeti musafirii la mesele de sarbatoare. Daca totusi nu va reuseste, puteti oricand sa alegeti de aici un vin online, de la una din podgoriile romanesti.

Si in cazul strugurilor de masa trebuie sa tineti cont de aceleasi reguli. Aveti grija ca strugurii culesi sa fie sanatosi si bine copti, boabele ferme prinse de codite, astfel incat sa se altereze in ladite. In ladite strugurii se aseaza doar pe un singur rand, cu coditele in sus, iar boabele stricate se indeparteaza.

>>> Citeste si 5 soiuri de capsuni care cresc in ghivece pe balcon

>>> Citeste si Livada din balcon: cum cultivi pomii fructiferi columnari

>>> Citeste si Cum crestem un lamai dintr-un sambure

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.