5 soiuri de capsuni care cresc in ghivece pe balcon

1

Capsunile sunt fructe extrem de gustoase, care pot fi consumate proaspete, dar si in tot felul de prajituri si deserturi. Si cine nu isi doreste niste capsuni proaspete aproape tot timpul anului si crescute in mod cat mai natural posibil?

Iata ca azi ne-am gandit sa va prezentam 5 soiuri de capsuni care cresc cu usurinta in ghivece, pe pervazul ferestrei sau in balcon si care au o perioada lunga de rodire.

1. Capsuni Ampelnaya

Soiul de capsuni Ampelnaya este un soi cu un randament ridicat, care se cultiva pe tot parcursul anului, inclusiv in ghivece pe pervazul ferestrei. Se pot cultiva si in gradina, perioada de recolta fiind intre mai si octombrie, iar in sere rodeste tot timpul anului.

Cultivate la interior, aceste capsuni au nevoie de multa lumina pentru coacerea fructelor. Primele roade se coc in 4-5 saptamani de la aparitia florilor, iar greutatea medie a unui fruct este de 50-60 grame.

Soiul Ampelnaya se planteaza in perioada martie-octombrie, la o adancime de 20 cm. Rezista la temperaturi de pana la -20 grade.

2. Capsuni Ostara

Acest soi de capsuni este unul peren, un soi de masa, cu o recolta bogata atat vara cat si toamna. Capsunile Ostara nu sunt deloc pretentioase, adaptandu-se usor oricarui tip de sol. Are nevoie de mult soare ca fructele sa creasca mari si gustoase. Capsunile au o forma conica, de un rosu intens, extrem de dulci.

Se planteaza in perioada martie-octombrie la o adancime de plantare de 15 cm si o distanta intre randuri de 30-40 cm. Cresc foarte bine si in ghivece, tufa ajungand la o inaltime de aprox 25 cm.

Rezista la temperaturi de pana la -15 grade.

3. Capsuni suspendate

Capsunile curgatoare nu numai ca ofera o recolta bogata de fructe, dar au si un rol decorativ, infrumusetand orice incapare in care sunt amplasate. Din tulpina principala cresc in mod constant noi muguri, pe toata perioada de dezvoltare.

Acest soi rodeste in 3-4 valuri pe un sezon, din iulie pana in toamna tarziu, cand da primul inghet. Capsunile sunt dulci si suculente, cu o greutate de aprox 40 de grame/fruct. Solul trebuie sa fie unul bine fertilizat pentru a avea o rodire bogata.

Se planteaza in perioada martie-octombrie, la o adancime de 20 cm. Creste pana la 30 cm inaltime, radacinile sale tolerand usor inghetul.

4. Capsuni urcatoare

Acest soi de capsuni este unul catarator, care rodeste de 3-4 ori pe an, iar stolonii trebuie plantati langa puncte de sprijin, pe care sa se poata catara. Avantajul acestui soi este ca puteti recolta fructele fara sa va mai aplecati.

Cresc pana la o inaltime de 2 metri si rodesc din vara pana la venirea iernii. Pot fi plantate in spatii exterioare, dar si in spatii interioare, in ghivece cu un diametru mare, in care sa poata fi sprijinite pe araci sau scari din lemn special concepute pentru ghivece.

Perioada de plantare este din martie pana in octombrie, la o adancime de 20 cm. Se intretin usor si rezista la temperaturi mari de inghet, pana la -30 grade.

5. Capsuni Pineberry

Acest soi de capsuni este unul mai neobisnuit, de culoare alba, cu pulpa alb-portocalie si gust de ananas, de unde vine si numele de Pineberry.

Capsunile Pineberry pot fi cultivate in sere, gradini si ghivece, avand grija insa la umiditatea solului. Acest soi nu tolereaza o umiditate crescuta, prefera zone uscate si bine ventilate.

Perioada de plantare este de martie-octombrie, la o adancime de 20 cm. Tufa poate ajunge pana la 40 cm inaltime. Este toleranta la boli, daunatori si inghet, rezistand pana la -17 grade.

Este un soi timpuriu, prima recolta putand fi culeasa la finalul lunii mai.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa articol: www.gradinamax.ro

Comentarii

Share.