10 Legume care se planteaza toamna

1

Pentru a avea legume proaspete inca de la inceputul primaverii trebuie sa le plantezi inca de toamna. Sunt legume de baza, care nu au nevoie de o tehnica speciala de plantare si nici de o ingrijire speciala pe timpul iernii.

Cel mai important este ca semintele odata plantate sunt protejate in pamant de inghet, asadar nu trebuie sa iti faci griji din acest punct de vedere. Daca nu ai un solar sau o sera, poti planta aceste culturi si in gradina in aer liber, fara a avea probleme. Stratul de zapada protejeaza culturile de la inghet.

Asadar, daca iti doresti sa plantezi legume in gradina ta inca din aceasta toamna, iata 10 legume pe care le poti planta. Daca nu ai seminte legume deja recoltate de tine pe care sa le folosesti, le poti lua de AICI.

1. Ceapa verde

Ceapa verde este printre cele mai asteptate legume de primavara. Aromatizeaza excelent salatale. insa este consumata ca atare si in diverse platouri romanesti. Lunile octombrie-noiembrie sunt cele mai potrivite pentru a planta arpagicul. Un sol argilos iti va da o cultura foarte buna de ceapa verde, pentru ca arpagicul prefera umiditatea, iar un sol argilos ii ofera acest lucru.

2. Praz

Prazul se dezvolta foarte bine la temperaturi scazute, de aceea plantarea lui toamna este o decizie foarte buna. Prazul se cultiva cu rasaduri si trebuie plantat la adancime mai mare daca vrei sa aiba o lungime mai mare. Rasadurile se planteaza la o distanta de 15-20 cm intre randuri si are nevoie de multa lumina si apa pentru a se dezvolta armonios.

3. Salata verde

Ca si ceapa verde, salata verde este una dintre legumele vedeta ale sezonului, pentru ca este bogata in vitamine si minerale. Incolteste la temperaturi scazute, de aceea toamna este un anotimp bun pentru a fi recoltata. Salata verde recoltata toamna este recomandat sa o tii in frigider aprox 24 de ore inainte de a o consuma, pentru a evita sa devina amaruie.

4. Morcovi

Morcovii se planteaza toamna in zonele in care sunt ierni blande, astfel perioada octombrie-noiembrie este cea mai potrivita pentru a planta semintele. Pentru a incolti mai usor, planteaza semintele la o adancime de 2 cm.

5. Spanacul

Spanacul este una dintre verdeturile cele mai bogate in nutrienti si vitamine, fiind o sursa importanta de fier, vitaminele A si C. Spanacul se consuma fie crud, in salate, fie gatit in ciorbe si alte mancaruri. Spanacul se recolteaza de primavara pana toamna tarziu, asadar il poti planta cu incredere. Un avantaj al spanacului este ca rezista la temperaturi foarte scazute, de pana la -25 de grade.

6. Ridichiile

Ridichiile imbogatesc salatele de primavara, alaturi de salata si ceapa verde, fiind extrem de gustoase, dar si bogate in vitamine. In functie de soiul lor, acestea se pot cultiva fie toamna, fie primavara sau vara. Ridichiile au nevoie de un sol bine aerat, bogat in potasiu si sarac in azot. Poti fertiliza solul in care ai plantat semintele de ridichii cu cenusa rezultata in urma arderii lemnului, dar ai grija sa nu pui in exces.

7. Mazarea

Si mazarea este una din legumele care pot fi cultivate toamna, dar doar sub clopote de sticla sau de plastic. Inainte de a planta mazarea fertilizeaza si niveleaza bine solul. Solul trebuie sa fie bogat in fosfor si potasiu. Atentie, ca la insamantare mazarea nu suporta gunoiul de grad! Acesta poate fi adaugat pe masura ce planta se dezvolta, insa in cantitati mici.

8. Broccoli

Broccoli este o leguma bogata in vitamine si minerale, poate fi cultivata atat toamna cat si primvara si este si rezistenta la paraziti, ceea ce o face o planta numai buna de cultivat in gradina. Planta se cultiva la inceputul lunii septembrie, sau chiar in august, cat vremea este calda inca, pentru ca rasadurile sunt sensibile. Broccoli creste atat in interior, in sere sau solarii, dar si in exterior, in aer liber. Planta trebuie protejata de frig, asadar daca ai o recolta pe care a prins-o frigul ar fi bine sa o acoperi cu ceva.

9. Sparanghelul

Sparanghelul este o leguma delicata, care se cultiva in perioada octombrie – noiembrie. Solul trebuie sa fie unul care se dreneaza usor, pentru ca sparanghelul nu tolereaza umezeala ridicata. Daca il vei planta din toamna, te vei bucura de primele fire de sparanghel la inceputul primaverii.

10. Telina

Telina este o planta care creste foarte bine la temperaturi scazute, fiind sensibila la temperaturile ridicate, asadar va creste foarte bine in gradina ta in lunile de toamna. Pentru ca umiditatea este crescuta in aceasta perioada, planta se va dezvolta rapid, astfel ca o vei putea consuma in 2-3 luni de la plantare.

Daca esti pasionat de agricultura si ai suprafete mari pe care urmeaza sa le cultivi, atunci este timpul sa iti setezi calendarul culturilor pentru sezonul urmator. Acorda o atentie sporita la seminte cultura mare, ca acestea, pentru ca de calitatea semintelor pe care le vei planta va depinde si cat de buna va fi recolta.

>>> Citeste si Cum verifici daca semintele vechi mai sunt bune – TEST simplu

>>> Citeste si Cand si cum se face recoltarea semintelor pentru anul viitor

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

surse: ele.ro, agrointel.ro
sursa foto: www.gardeningknowhow.com

Comentarii

Share.