Cum se prepara dulceata de nuci verzi

0

Inceputul lunii iunie este perioada ideala pentru a prepara dulceata de nuci verzi. Cu siguranta v-o amintiti din copilarie, cand mamele si bunicile o faceau si o pastrau pentru iarna. Aceasta dulceata este o delicatesa si de obicei se prepara in cantitati mici. Daca doriti s-o cumparati veti constata ca este de cateva ori mai scumpa decat o dulceata obisnuita, tocmai din cauza ca are un timp scurt de preparare, dar si din cauza procedeului difici de preparare.

Cu toate acestea, dulceata de nuci verzi este bogata in iod, fiind un adevarat medicament pentru sanatatea noastra. Nucile verzi sunt bogate in vitamina C, spre deosebire de cele uscate, intaresc sistemul imunitar si sunt recomandate in problemele de fertilitate masculina datorita continutului bogat in zinc si seleniu.

Ingrediente necesare pentru 5 borcane de 250 ml

  • 2 kg de nuci verzi curatate
  • 2 kg de zahar
  • 1 litru de apa
  • zeama de la 2 lamai
  • arome: vanilie, scortisoara etc

Cum se prepara dulceata de nuci verzi

  • Culegeti nucile direct din pom si curatati-le de coaja verde pana raman complet albe; este bine sa culegeti nuci cat mai mari, deoarece vor pierde din volum la curatare.
  • Folositi manusi chirurgicale cand le curatati, pentru a nu va murdari pe maini; este indicat sa aveti manusi de rezerva si sa le schimbati periodic, deoarece iodul le va perfora.
  • Nucile curatate se pun intr-un vas cu apa rece in care ati stors o lamaie, pentru a evita oxidarea si se lasa timp in apa timp de 12 ore; schimbati regulat apa, dar nu uitati sa adaugati lamaie de fiecare data.
  • Dupe cele 12 ore nucile se scot si se pun pe prosoape de hartie pentru a absorbi surplusul de apa.
  • Apa si zaharul se fierb pana se obtine un sirop, apoi se adauga nucile si zeama de la lamai.
  • Dulceata se fierbe la foc mic, timp de o ora, amestecand din cand in cand.
  • Incercati dulceata sa vedeti daca este gata in felul urmator: scoateti pe o farfurie putina dulceata, lasati sa se raceasca, iar daca dulceata nu curge cand inclinati farfuria inseamna ca e fiarta.
  • Inainte de a o lua de pe foc adaugati aromele.
  • Puneti dulceata in borcane incalzite, inchise ermetic. Se pastreaza in incaperi intunecoase si racoroase.

Dulceata de nuci verzi se poate consuma la micul dejun, pe paine prajita cu unt sau cu diverse prajituri. O alta combinatie delicioasa este iaurtul natural cu dulceata.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

sursa foto: delabogdana.wordpress.com

Comentarii

Share.