Ceaiul de soc: beneficii si precautii de consum

1

Florile de soc au o istorie lunga in utilizarea lor in medicina traditionala germana. Ele au proprietati antioxidante si efecte antivirale, motiv pentru care sunt inca folosite in mod obisnuit in lupta impotriva racelii si a gripei. Florile mai vechi pot fi preparate ca un ceai din plante.

Continut bogat in antioxidanti

Socul este bogat in vitamina C, care este extrem de importanta pentru sanatatea pielii, a vaselor de sange, a tendoanelor si a ligamentelor. Acesta contine, de asemenea, un flavonoid numit quercetin, un puternic antioxidant. Continutul ridicat de antioxidanti face ca ceaiul de soc sa fie un bun protector al corpului impotriva stresului oxidativ, din cauza caruia o serie de boli cronice comune, inclusiv bolile de inima, cancer si diabet.

Abilitatea de a lupta impotriva gripei

Un studiu publicat in „Jurnal online de farmacologie si farmacocinetica” din 2009 a constatat ca extractul de floare de soc este foarte eficient in tratarea simptomelor de gripa. Participantii care au prezentat trei sau mai multe simptome de gripa au primit patru doze zilnice de extract de flori de soc de 175 miligrame, in timp ce altii au primit un placebo. Dupa doar doua zile, 28% din grupul celor care consumasera flori de soc nu au mai prezentat simptome, iar 60% au avut simptome semnificativ mai putin severe, in timp ce grupul placebo nu a aratat nici o imbunatatire a severitatii simptomelor.

Beneficiile socului asupra colesterolului

Un studiu publicat in „Jurnalul European de Nutritie Clinica” in 2004 a constatat ca sucul din fructe de soc a redus nivelul total al colesterolului si al trigliceridelor la adultii tineri dupa doua saptamani de doze luate zilnic. Florile de soc nu au fost studiate pentru efectul lor asupra colesterolului, insa contin quercetin, despre care s-a descoperit ca reduce nivelul de colesterol in cadrul mai multor studii. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina daca consumul de ceai de soc imbunatateste nivelul colesterolului sau nu.

Cateva masuri de precautie asupra consumului de flori de soc

Consumul regulat de ceai de soc a fost gasit benefic pe termen scurt, insa pe termen lung nu a fost determinat. Fructele plantei sunt de asemenea folosite ca medicament, dar sunt toxice atunci cand sunt consumate crude. Coaja, frunzele si semintele socului sun toxice si trebuie evitate complet.

Floarea de soc poate avea un efect diuretic si poate spori efectul altor diuretice, fie produse naturiste, fie farmaceutice. Evitati ceaiul de soc in perioada sarcinii sau alaptarii.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.