10 Semne si simptome ale deficitului de fier

0

Fierul este un metal regasit din abundenta in natura, dar si in organismul uman. Cu ajutorul sau organismul indeplineste numeroase functii vitale, precum transportarea oxigenului prin corp, reglarea sistemului imunitar sau facilitarea unor procese.

Deficitul de fier apare atunci cand corpul nu are suficient din acest mineral. Acest lucru duce la un nivel anormal de scazut de celule rosii din sange (hemoglobina).

Daca organismul nu are suficienta hemoglobina, tesuturile si muschii nu vor avea suficient oxigen si nu vor putea să functioneze eficient. Aceasta duce la o afectiune numita anemie.

Desi exista tipuri diferite de anemie, anemia cu deficienta de fier este cea mai raspandita in intreaga lume.

Cauzele cele mai comune ale deficitului de fier includ aportul inadecvat de fier din cauza dietei proaste sau a dietei restrictive, a unei boli inflamatorii intestinale, a cresterii nevoilor in timpul sarcinii, dar si a pierderii sangelui in perioade grele sau prin sangerari interne.

Iata 10 semne si simptome de deficit de fier, incepand cu cele mai frecvente.

1. Oboseala neobisnuita

Oboseala este unul dintre cele mai comune semne ale deficitului de fier. Acest lucru se datoreaza faptului ca oxigenul ajunge mai putin la tesuturi corporale, lipsindu-le de energie.

Deoarece oboseala este adesea considerată o parte normala a unei vieti moderne agitate, este dificil sa se diagnosticheze deficitul de fier numai cu acest simptom.

2.Paloarea pielii

Paloarea generala sau in zone specifice, cum ar fi fata, pleoapa inferioara interioara sau unghiile, poate fi un semn de deficit de fier moderat sau sever. Acest lucru este cauzat de niveluri mai scazute de hemoglobina, care confera sangelui culoarea rosie.

3. Greutate in respiratie (Dispnee)

Greutatea in respiratie este un simptom al deficientei de fier, deoarece nivelurile scazute ale hemoglobinei cauzeaza incapacitatea organismului de a transporta eficient oxigenul la muschi si tesuturi.

4. Dureri de cap si ameteala

Durerile de cap si ametelile ar putea fi un semn al deficientei de fier. Lipsa hemoglobinei inseamna ca nu ajunge suficient oxigen in creier, determinandu-i vasele de sange sa se umfle si sa creeze presiune.

5. Ritm cardiac crescut

In cazul deficientei de fier, inima trebuie sa faca un efort suplimentar pentru a transporta oxigen in to corpul. Acest lucru poate duce la batai neregulate sau rapide ale inimii si chiar la murmur cardiac, la o inima marita sau la insuficienta cardiaca.

6. Uscarea si deterioarea parului si a unghiilor

Din cauza ca pielea si parul primesc mai putin oxigen din sange in cazul deficientei de fier, acestea pot deveni uscate si deteriorate.

In cazuri mai severe, se poate ajunge chiar la pierderea parului.

7. Umflarea si durerea limbii si a gurii

O limba inflamata, umflata sau ciudat de moale poate fi un semn al anemiei cu deficit de fier. Crapaturile de la colturile gurii pot fi, de asemenea, un semn.

8. Picioare nelinistite

Deficitul de fier a fost legat de sindromul picioarelor nelinistite, adica nevoia de a misca picioarele in timpul odihnei. Poate provoca, de asemenea, senzatii neplacute si ciudate de tarare a corpului sau senzatii de mancarime la nivelul picioarelor.

Pana la 25% dintre persoanele cu sindrom de picioare nelinistite se presupun a avea anemie cu deficienta de fier si cu cat sunt mai scăzute nivelurile de fier, cu atat simptomele sunt mai grave.

9. Incovoierea unghiilor

Un simptom mult mai putin frecvent al deficitului de fier este incovoierea unghiilor sub forma de lingurita, o afectiune numita koilonychia.

Oricum, acesta este un efect secundar rar si, de obicei, este vazut doar in cazurile severe de anemie cu deficit de fier.

10. Alte semne posibile:

Exista si alte semne ca ati putea avea deficit de fier in organism. Acestea tind sa fie mai putin frecvente si pot fi legate de multe alte cauze decat deficienta de fier.

  • Pofte de alimente ciudate: De obicei, implica pofta de a manca gheata, lut, murdarie, creta sau hartie si ar putea fi un semn al deficitului de fier. Aceasta poate aparea si în timpul sarcinii.
  • Senzatia de anxietate: Lipsa oxigenului disponibil in tesuturile organismului cu deficit de fier poate provoca stari de anxietate. Insa anxietatea este deseori asociata si cu depresia, de aceea este indicat sa nu neglijati aceste stari.
  • Maini si picioare reci: Deficienta de fier inseamna ca mai putin oxigen ajunge la maini si la picioare. Insa unii oameni pot simti mai usor frigul sau au maini si picioare reci in general.
  • Infectii mai frecvente: Fiindca fierul este necesar pentru un sistem imunitar sanatos, lipsa acestuia poate provoca mai multe boli decat de obicei.

Ce sa faci daca suspectezi ca ai deficit de fier:

  • Vorbeste cu medicul tau, acesta iti poate recomanda analize de sange pentru a depista acest lucru.
  • Mananca alimente bogate in fier; daca medicul tau crede ca deficitul de fier poate fi cauzat de o dieta necorespunzatoare, include zilnic in alimentatia ta aceste alimente: carne rosie, carne de porc si pasari de curte, verdeturi cu frunzele verde inchis, cum ar fi spanacul si varza kale, fructe uscate, cum ar fi stafide si caise, mazare, fasole si alte leguminoase, fructe de mare, seminte si nuci.
  • Ajuta la absorbtia fierului in organism; foarte important, consumul de vitamina C va ajuta organismul sa absoarba mai bine fierul. Asigurati-va ca mancati suficiente alimente bogate in vitamina C, cum ar fi fructele si legumele.
  • Luati suplimente cu fier daca medicul le recomanda

Concluzie: Daca suspectati ca aveti anemie cu deficienta de fier, discutati cu medicul dumneavoastra, care va poate recomanda mai multe alimente bogate in fier (plus vitamina C pentru a creste absorbtia fierului) sau, eventual, suplimente cu fier.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook AGROHERBS printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.