Putregaiul salatei: cum apare si cum il combatem

0

Primavara este anotimpul salatelor si cu siguranta aveti salata verde in gradina de legume. Cultivarea ei este relativ usoara, insa nu este ferita de boli. Vi s-a intamplat sa gasiti salate putreda in solar, in gradina sau chiar pe camp? Trebuie sa stiti ca putregaiul salatei este cea mai comuna boala a acesteia si apare din cauza unei ciuperci de marime microscopica, numita Sclerotinia sclerotiorum.

Cauza aparieiti acestei ciuperci este umiditatea excesiva, iar primele semne de imbolnavire sunt urmatoarele:

  • primele frunze, adica cele de la exterior, se ofilesc, se pateaza si apoi putrezesc
  • incet incet intreaga planta va fi afectata, pana va putrezi de tot, transformandu-se intr-o masa moale si maronie
  • in final, planta va fi acoperita de o pasla albicioasa, miceliul ciupercii

Ce trebuie sa faceti cand apare putregaiul salatei?

In cazul salatei, tratamentele chimice nu sunt recomandate, pentru ca odata stropite, timpul de asteptare post tratament este prea mare, iar salata s-ar trece intre timp. Iar consumata prea rapid dupa stropire ar insemna ca si acele chimicale sa ajunga in farfurie.

Asadar, odata aparuta aceasta boala, puteti face cateva lucruri astfel incat sa nu compromiteti toata cultura. Ce aveti de facut:

1. Reduceti umiditatea din spatiul in care cultivati salata: daca este in solar sau sera aerisiti bine zona, drenati solul daca e cazul, rariti-o si indepartati toate buruienile.

2. Indepartati plantele afectate din cultura, astfel incat sa reduceti riscul extinderii ciupercii si la plantele sanatoase.

3. Odata recoltata salata, indepartati bine de pe suprafata solului toate resturile vegetale.

4. Pe terenul unde ati cultivat salata afectata de aceasta boala, se recomanda sa nu mai plantati salata timp de 4 ani, pentru a elimina riscul imbolnavirii noilor culturi.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI

Comentarii

Share.