Cum prevenim aparitia semintelor la cultura de ceapa verde

0

Ceapa verde este una din legumele usor de cultivat si care nu lipseste din nici o gradina. Ceapa verde se poate cultiva atat in solarii, cat si direct in gradina. Perioadele in care se planteaza ceapa sunt doua:

  • plantarea de toamna, cu trecere peste iarna, se face in perioada 15 august – 15 septembrie
  • plantarea primavara, care se face cat mai devreme posibil
  • pentru plantare se folosesc bulbii de arpagic, de dimensiune potrivita

Plantarea cepei se face pe teren nisipos-lutos, cu un Ph mai mare de 5.5. Cultivarea cepei pe acelasi teren se face la intervale de 5 ani, nu mai devreme si nu trebuie cultivata pe soluri infestate cu boli si daunatori sau cu grad ridicat de imburuienare.

Puteti planta ceapa pe terenuri pe care ati cultivat anterior cereale, mazare, fasole, tomate, ardei, vinete, varza sau dovleci.

Ce fel de arpagic plantam?

Pentru o cultura buna de ceapa verde, este importanta calitatea arpagicului pe care urmeaza sa il plantati. Astfel, arpagicul nu trebuie sa fie nici prea mare, nici prea mic, dimensiunea ideala este de 7-20 mm in diametru. Acesta este arpagicul de calitatea I.

Daca veti folosi arpagic prea mic veti avea o ceapa verde care nu se va dezvolta prea bine, iar un arpagic prea mare va duce ca apartitia tijelor florale.

Cum stim care ceapa face samanta?

Asadar, ceapa verde se obtine si din samanta, samanta rezultata din inflorirea cepei. Dar cum ne dam seama care dintre plante urmeaza sa faca samanta? Asa cum spuneam mai sus, din bulbii de arpagic prea mare vor rezulta si tije care vor inflori si vor face samanata, de aceea este important sa alegeti arpagic de calitatea I daca nu doriti sa obtineti samanta.

Plantele care vor dezvolta astfel de tije sunt plante compromise, care nu se mai pot consuma si nici nu vor mai dezvolta bulbi de calitate.

Cum prevenim aparitia tijelor florale?

Pentru a preveni aparitia tijelor florale la ceapa verde si implicit a samantei, este necesara aplicarea unui tratament termic arpagicului astfel:

  • se supune la temperaturi de 25-35 grade Celsius aproximativ 10-15 zile
  • apoi se lasa 6-8 ore la temperaturi de 40 grade Celsius

Pentru o cultura buna de ceapa verde este necesar sa o plivesti de buruieni si sa o uzi cand este cazul.

Recoltarea cepei se face incepand cu sfarsitul lunii iulie si pana la jumatatea lunii august. Stii ca ceapa trebuie recoltata cand frunzele s-au vestejit si sunt culcate pe suprafata pamantului. Dupa recoltare, ceapa se lasa cateva zile pe teren, pentru a se usca, apoi bulbii se aduna, se curata de frunze si se depoziteaza in locuri uscate si racoroase.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.