Efectele vremii asupra plantelor sau cum afecteaza temperaturile cresterea plantelor

0

Vremea afecteaza cresterea plantelor? Cu siguranta!

Este usor de vazut cand o planta a fost afectata de inghet, insa si temperaturile ridicate pot fi la fel de daunatoare. Cu toate acestea, exista o diferenta considerabila in ceea ce priveste stresul temperaturii la plante. Unele plante se ofilesc atunci cand temperaturile incep sa urce, in timp ce altele se afla in plina dezvoltare la temperaturi extreme, care ar putea dobori alte plante.

CUM AFECTEAZA TEMPERATURILE CRESTEREA PLANTELOR?

Temperaturile ridicate afecteaza cresterea plantelor in numeroase moduri. Cele mai evidente sunt efectele caldurii in fotosinteza, proces in care plantele utilizeaza dioxid de carbon pentru a produce oxigen si respiratia, un proces opus, in care plantele utilizeaza oxigen pentru a produce dioxid de carbon.

Expertii explica faptul ca ambele procese se amplifica atunci cand temperaturile cresc.

Cu toate acestea, atunci cand temperaturile ating limite neconfortabil de mari, care depind de la planta la planta, apare un dezechilibru intre aceste procese. Rosiile, de exemplu, nu reactioneaza bine atunci cand temperaturile depasesc 36° C.

Efectele temperaturii asupra plantelor variaza foarte mult si sunt influentate si de alti factori, precum expunerea la lumina soarelui, drenajul umezelii, altitudinea, diferenta dintre temperaturile de zi si noapte si apropierea de structura de roca din jur (incalzirea termica).

TEMPERATURILE INFLUENTEAZA INCOLTIREA SEMINTELOR?

Germinarea semintelor este un eveniment miraculos care implica o serie de factori care includ aerul, apa, lumina si, bineinteles, temperatura. Germinarea se amplifica la temperaturi mai ridicate – dar pana la un punct. Odata ce semintele ajung la temperatura optima, care depinde de fiecare planta in parte, germinarea incepe sa scada.

Unele seminte, inclusiv ale unor legume care se dezvolta si in vremea rece, cum ar fi salata verde si broccoli, germineaza cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 13 si 21° C, in timp ce plantele sezonului cald, cum ar fi dovleceii sau galbenelele, germineaza cel mai bine atunci cand temperaturile sunt intre 21 si 13°C.

Deci, fie ca este vorba de caldura sau de frig extrem, temperatura afecteaza plantele si cresterea lor. Acesta este unul dintre motivele pentru care este important sa verificati rezistenta plantelor la temperaturi extreme si sa vedeti daca aceasta este compatibila cu zona in care vreti sa le cresteti.

Desigur, fenomenele naturii nu pot fi controlate si puteti avea surprize neplacute chiar si atunci cand sunt cultivate in conditii optime.

Citeste si Cum verifici daca semintele vechi mai sunt bune – TEST simplu

Citeste si Cand si cum se face recoltarea semintelor pentru anul viitor

sursa: www.gardeningknowhow.com

Comentarii

Share.