Patrunjelul si beneficiile lui pentru sanatatea noastra

0

Patrunjelul este una din cele mai cunoscute si folosite plante aromatice in bucatarie, datorita gustului sau deosebit cu care transforma orice preparat dintr-unul banal intr-unul deosebit.

Dar dincolo de mirosul sau puternic, patrunjelul are o multime de beneficii pentru sanatate, datorita elementelor pe care le contine: proteine (20%), flavonoide, care intretin membranele celulelor sangelui, au rol de antioxidant, uleiuri esentiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten si, in special, vitamina C.

Asadar, daca v-am convins ca patrunjelul nu trebuie sa lipseasca din consumul vostru zilnic, haideti sa vedem si de ce.

Patrunjelul si beneficiile lui pentru sanatatea noastra

1.Datorita continutului bogat in vitamina C, betacaroten, vitamina B12, clorofila si acizi grasi esentiali, patrunjelul stimuleaza sistemul imunitar.

2. Patrunjelul imbunatateste digestia, grasimile si proteinele sunt mai usor digerate, prevenind balonarile si indigestia.

3. Consumul de patrunjel ajuta la dizolvarea pietrelor la rinichi, imbunatatind astfel functiile rinichilor.

4. Stimuleaza fertilitatea la femei, datorita apiolului, o substanta din frunzele proaspete de patrunjel, care stimuleaza producerea de hormoni feminini si ajuta la o buna functionare a ovarelor.

5. Reduce predispozitia spre crizele astmatice, de aceea trebuie consumat zilnic in forma proaspata, in salate sau alte mancaruri.

6. Neutralizeaza mirosurile neplacute sau halena, asadar, daca ati consumat usturoi sau alcool si nu vreti sa mirositi, mestecati cateva frunze proaspete de patrunjel.

7. Frunzele de patrunjel au proprietati antispastice, reducand crampele si durerile in timpului ciclului menstrual.

8. Patrunjelul verde este un bun adjuvant in tratamentul impotriva cancerului. Aceasta combate multe dintre reactiile adverse aparute in urma chimioterapiei si radioterapiei. Este recomandat consumul zilnic al salatelor cu mult patrunjel, dar si al sucului de patrunjel.

9. Patrunjelul proaspat tine sub control hipertensiunea, avand efecte usor vasodilatatoare. Asadar, daca suferiti de hipertensiune, este indicat sa consumati zilnic 30 grame de patrunjel adaugat in salate sau ciorbe.

10. Studii recente facute la Universitatea Ankara din Turcia, au scos in evidenta faptul ca patrunjelul verde combate foarte multe specii de bacterii si paraziti. In caz de infectii sau imunitate scazuta, consumati 1-2 legaturi de patrunjel pe zi, in cure de cate trei saptamani.

*Acest articol cu sfaturi despre remedii naturiste este doar cu scop informativ. Pentru un diagnostic si un tratament corect, va recomandam sa apelati la sfatul unui medic specialist.

Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like AICI.

Comentarii

Share.