Parazitii externi: pericolul din iarba pentru caini

0

Vremea frumoasa aduce dupa ea mult timp petrecut in aer liber, fie in curtile proprii, fie in parcuri sau paduri, pentru noi, dar si pentru animalele de companie. Insa oricat de fericiti ar fi cainii nostri de tot spatiul in care pot alerga liberi si fericiti, trebuie sa fim atenti si la pericolele nevazute din iarba, in special in zonele in care spatiul verde este neingrijit si neintretinut.

Cainele este cel mai bun prieten al omului, iar grija fata de ei nu inseamna doar sa le dam mancare pentru caini, inseamna atentie la starea lor de sanatate, sa avem grija sa faca miscare, sa le oferim atentie si afectiune, pentru ca si animalele pot cadea in depresie daca sunt privati de afectiunea stapanilor.

Protejarea cainilor de parazitii externi este foarte importanta, pentru ca iti vor asigura atat tie cat si cainelui tau o viata sanatoasa.

Deparazitarea cainilor se face de la o varsta frageda, dar si ori de cate ori apare o infestare cu paraziti externi sau interni. La orice semnal de alarma este esential sa consulti medicul veterinar, pentru ca doar el iti poate prescrie cel mai potrivit tratament pentru animalul tau de companie.

Deparazitarea externa la caini

Deparazitarea externa se face cu scopul de a preintampina infestarea cu purici, capuse, paduchi, dar si de a trata animalul de companie deja infestat cu acesti paraziti externi. Deparazitarea se face doar cu tratamente antiparazitare caini si cel mai bine este sa fie prescrise de medic, mai ales daca e vorba de catei.

Fii atent la comportamentul cainelui dupa fiecare iesire in aer liber, vezi daca se scarpina prea mult intr-un singur loc sau are un comportament neobisnuit, verifica-i cu atentie blana si pielea.

Cei mai des intalniti paraziti sunt capusele si puricii. Ambele sunt extrem de daunatoare atat pentru animale cat si pentru oameni, deci trebuie sa acorzi o atentie sporita pentru prevenirea infestarii si distrugerii lor.

Deparazitarea externa la caini se face prin mai multe metode, insa cel mai bine este sa previi aparitia lor.

1. Zgarda antiparazitara

Cel mai simplu mod de a preveni infestarea cu paraziti este cu ajutorul unei zgarzi speciale pe care cainele o poate purta mereu fara probleme sau efecte secundare. Alege cu atentie zgarda folosita, aceasta trebuie sa fie de calitate pentru durabilitatea mai mare in timp, dar si rezistenta la uzura.

Nu folisiti zgarda pentru caini la pisici sau invers! Daca animalul tau de companie a fost deja infestat, zgarda nu va fi suficienta, va trebui sa combini si cu alte metode de tratament, cu recomandarea medicului veterinar.

2. Pipeta antiparazitara

Pipeta se aplica direct pe pielea animalului, intre omoplati, unde cainele nu poate ajunge. Solutia se aplica la interval de 4 saptamani.

Atentie: aplicarea acestor produse se va face la o distanta de 2-10 zile dupa ce animalul a fost spalat.

3. Spray antiparazitar

Avantajul folosirii spray-urilor e ca se poate aplica si cainilor foarte tineri. Acestea sunt o optiune foarte bune pentru anumite produse au efecte chiar in patru ore de la aplicare.

4. Sampoane antiparazitare

Sampoanele nu au o actiune de prevenire sau tratare propriu-zisa, acestea insa calmeaza pielea animalului afectata de muscaturi. Se recomanda ca sampoanele sa fie combinate cu alte metode de tratament, cum ar fi pipeta, zgarda sau alte solutii de deparazitare externa.

5. Pudra antiparazitara

Pudrele sunt foarte utile in deparazitarea externa a cainilor si au avantajul major ca se pot aplica incepand cu varsta de patru saptamani. Pudra se aplica cat mai aproape de radacina parului pentru a putea ajunge pana la piele.

Semne care iti arata ca prietenul tau, cainele, este infestat cu paraziti externi

Care sunt semnele care iti arata ca te cinfrunti cu paraziti externi la cainele tau? In primul rand acesta se va scarpina intens in zona capului, gatului si urechilor.

Daca a fost muscat de o capusa, cainele va fi apatic si  isi va pierde pofta de mancare. Alte semne de infestare cu capuse sunt diareea, slabitul sau gingii decolorate, in special la cainii tineri.

Daca observi oricare dintre aceste semne, mergi la medicul veterinar pentru a fi sigur ca deparazitarea pe care o vei face cainelui tau este cea corecta si potrivita.

Comentarii

Share.