Lucrări de primăvară care trebuie făcute în grădină

0

Acum că iarna aproape a trecut, iar vremea se încălzește rapid, este momentul să vă planificați începerea activităților în grădină.

Iată ce ar trebui să faci pentru a te pregăti pentru vremea și mai caldă care urmează.

1. Fă curățenie

În timpul iernii se pot acumula o mulțime de resturi de la ultima curățenie din toamnă, când ai strâns toate recolta. S-ar putea să fie încă frunze moarte îngrămădite, poate chiar crengi uscate căzute. Îndepărtează toate aceste resturi cu ajutorul unei greble, astfel încât solul să rămână curat.

2. Îndepărtează buruienile

Deși încă mai este frig, buruienile de primăvară există și pot fi o problemă reală. Ieși în curte și începe să le scoți. Asigura-te că le scoți din rădăcină, astfel încât să nu crească înapoi.

3.  Fertilizează solul

Iarna poate fi foarte aspră cu solul, făcându-l uscat, dur și compact. Din acest motiv plantelor le va fi greu să prindă rădăcini și să crească.

Acum este momentul să-l sapi, să întorci brazda cum se spune, ca apoi să adaugi compost sau îngrășământ.

De asemenea, poți adăuga straturi de mulci, astfel încât buruienile să nu prindă din nou și să revină.

4. Efectuează tăierile de primăvara ale plantelor și copacilor

Primăvara devreme este perioada când se fac tăierile pomilor din curte și ale plantelor, cât acestea sunt încă în repaus vegetativ.

Tunderea este necesară pentru sănătatea plantelor. Făcută corect, tăierea încurajează plantele să crească și le menține sănătoase și în creștere pe tot parcursul sezonului.

Tunderea menține, de asemenea, tufișurile și plantele să arate frumos și îngrijit.

La pomii fructiferi se taie crengile uscate sau putrezite, respectându-se coroana acestora. Pomii trebuie să dezvolte o ramificație sănătoasă, cu ramuri solide și aerisite, ca să poată rodi.

După tăiere se vor aplica îngrășăminte pentru a hrănii copacii, iar cele mai bune sunt cele naturale, cum ar fi îngrășământul de grajd, de păsări sau compost.

Când vremea se încălzește se vor aplica și primele tratamente fitosanitare și se vor vărui tulpinile.

Tăierea viței de vie

Tot primăvara devreme se fac și lucrările de tăierea viței de vie boltă, cât aceasta este încă în repaus. Înainte de tăiere se verifică aracii să fie solizi pentru a susține roada, se leagă și apoi se taie.

La vița de vie se aplică 4 tratamente fitosanitare pe an, iar primul se face când lăstarii au maxim 8 frunze.

Tăierea tufelor de trandafiri

Trandafirii se tund de două ori pe an, toamna și primăvara. Se înlătura toate ramurile bolnave, negre sau roșii, se lasă doar câteva verzi, de maxim 30 cm lungime, pentru a permite tufei să crească și să înflorească armonios.

5. Plantează

Da, există plante vegetale și flori pe care le poți planta chiar acum. Sunt câteva flori și legume de primăvară timpurie, care se vor dezvolta bine dacă le plantezi acum.

Câteva flori pe care le poți planta acum includ: gura leului, liliac, panseluțe, lalele.

Unele fructe și legume pe care ai putea să le plantezi acum includ: căpșuni, ceapă, salată verde, spanac, mazăre, varză timpurie etc.

Căpșunile sunt fructe delicioase, preferate de foarte multă lume, în special copii și sunt primele fructe de primăvara care apar în grădina. Iar dacă te întrebi când se plantează căpșunile trebuie să știi că poți face acest lucru pe tot parcursul anului, în funcție de perioada în care acestea ajung la maturitate.

Pentru a avea căpșuni timpurii, coapte în luna mai, plantarea stolonilor se face primăvara: sfârșitul lui martie – începutul lui aprilie.

Alte plantări se mai fac vara: în perioada iunie-iulie sau toamna: între 10 septembrie și 15 octombrie.

Tot acum este momentul să scoți afară plantele din interior și ghivece cu răsaduri, dar fii atent la temperaturi și vreme, căci primăvara este o perioadă capricioasă, când mai pot apărea zăpezi ocazionale sau chiar îngheț.

Dacă acest lucru se întâmplă, trebuie să acoperi ghivecele scoase din interior afară pentru a le proteja de îngheț.

Flower photo created by prostooleh – www.freepik.com

Comentarii

Share.